Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

När du är klar med dina studier kan du ansöka om examen. Här hittar du information om hur du ansöker om examen, vilka regler som gäller och vad ett examensbevis innehåller. Du kan också läsa om hur du delar och verifierar din examen.

Ansök om examen

När du har läst klart din utbildning ansöker du själv om examen. Du ansöker om examen vid Lunds universitet om du har slutfört din utbildning hos oss. Att ansöka om examen är gratis. 

För att du ska kunna ansöka om examen ska alla kurser som ska ingå vara godkända och inrapporterade i Ladok. Kontrollera därför detta i Ladok innan du skickar in ansökan. Om något resultat saknas kontaktar du din institution.

Så här ansöker du om din examen

För de flesta examina kan du ansöka direkt i Ladok. Om du nyligen avslutat dina studier kan du ansöka genom att logga in i Ladok med ditt studentkonto. Studenter som saknar aktivt studentkonto kan ansöka om examen genom att logga in i Ladok för alumner.

Så kommer du åt Ladok utan studentkonto

Ansök om examen – steg för steg:

  1. Logga in i Ladok för studenter/Ladok för alumner
  2. Välj Examen och Bevis i menyn.
  3. Följ instruktionerna för att slutföra din ansökan.

Om din ansökan gäller: 

I vissa fall kan du behöva fylla i en blankett för att ansöka om examen. Filerna öppnas i ny flik.

Handläggningstiden varierar under året beroende på mängden inkomna ansökningar och ärendets karaktär. Normalt överstiger inte handläggningstiden 60 dagar. Det förutsätter dock att din ansökan är komplett och att alla kurser som ska ingå i din examen är avslutade. 

Observera att arbetsbelastningen är hög under juni-augusti.

Ditt examensbevis

Din examen är digital. Du aviseras via e-post när din digitala examen är utfärdad och du hämtar den i PDF-form genom att logga in i Ladok för studenter eller Ladok för alumner. 

Du kan hämta din examen obegränsat antal gånger och även skicka den digitalt till andra mottagare såsom arbetsgivare och andra lärosäten.

Din digitala examen är verifierbar direkt genom en e-stämpling. E-stämpeln visar att den kommer från en trovärdig källa och inte har modifierats efter utfärdandet.

Examensbeviset är en e-stämplad PDF-fil som speglar beslutet om examen i Ladok. 

Examen innehåller uppgifter på svenska och engelska om vilken examen som utfärdats, vilka kurser som ingår, betyg på kurserna samt datum då de godkändes. Kurser som i sin helhet har tillgodoräknats redovisas utan betyg. I forskarexamina (doktor/licentiat) redovisas även datum för godkänd disputation.

Examen dateras med det datum då den utfärdas. Även datum för slutförd utbildning finns med för examina på grundnivå och avancerad nivå.

Ett Diploma Supplement följer med ditt examensbevis. Denna bilaga är en engelskspråkig beskrivning av din utbildning och dess plats i utbildningssystemet som kan användas för att jämföra utbildningar internationellt. Diploma Supplement kan inte sökas separat. 

Har du tagit en examen vid ett svenskt universitet eller högskola? Då kan du enkelt dela information om din examen med till exempel en arbetsgivare eller ett annat lärosäte. 

Tänk på att detta enbart är möjligt för examina utfärdade från och med den 15 april 2024.
Du delar din examen genom att:

  1. Logga in i Ladok för studenter/Ladok för alumner
  2. Hämta en kontrollkod som du kan ge till mottagaren.
  3. Mottagaren kan nu verifiera din examen och få tillgång till information om din examen och dess ingående meriter.

En digitalt utfärdad examen kan även skickas som en e-stämplad PDF-fil, till exempelvis en arbetsgivare eller ett annat lärosäte.

Läs mer om delning av examen på Ladok.se

Så kommer du åt Ladok utan studentkonto

Som student kan du logga in i Ladok med ditt studentkonto. Om du saknar ett aktivt studentkonto kan du logga in i en begränsad version av Ladok för studenter som heter Ladok för alumner. 

  1. Gå till Ladok för studenter och rulla ner till botten av sidan. 
  2. Klicka på länken "Ladok för alumner". 
  3. Använd BankID eller Freja eID+ för att logga in.

Logga in i Ladok för studenter/Ladok för alumner  

Information om BankID på bankid.com

Information om hur man skaffar Freja eID+ 

Logga in i Ladok för alumner med Freja eID+ 

Freja erbjuder e-legitimation för utländska medborgare, både de som bor i Sverige och de som bor utomlands. För att använda Freja eID+ behöver du ladda ner appen och logga in i Ladok för alumner.

Listan över de länder som Freja är tillgängligt på Freja:s webbplats

Information om hur man skaffar Freja eID+ 

Inloggning för övriga internationella studenter

Om du inte kan använda Freja eID+ kan du kontakta examensavdelningen direkt. Du hittar kontaktuppgifter till examensavdelningen under Kontaktinformation på denna sida. 

Om du har frågor

Vi har samlat information om olika examina och huvudområden. Bläddra bland våra sidor för att hitta svar på dina frågor:

Kontakta oss på examensavdelningen om du inte hittar svaret på din fråga. Våra kontaktuppgifter hittar du under Kontaktinformation på denna sida.

Om du har frågor om tillgodoräknande av kurser inom ditt program eller ditt huvudområde, kontaktar du studievägledaren vid institutionen för ämnet.

Studievägledning för specifika program och kurser

Kontaktinformation

Examensavdelningen

examen [at] stu [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 92 00

Måndagar kl. 9.00–10.00
Tisdagar kl. 14.00–15.00
Torsdagar kl. 9.00–10.00

Besöksadress:
Sektionen Student och utbildning
Genetikhuset,
Sölvegatan 29 B, Lund

Vänligen kontakta oss på e-post eller telefon för bokning av möte. 

Karta på google.se

Postadress:
Examensavdelningen
Lunds universitet
Box 117
221 00 Lund

Ansök om examen från LTH
Ansök om examen från Medicinska fakulteten