Juridik: Förvaltningsrätt med offentlighet och sekretess
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Arbetar du inom den offentliga sektorn, har du regelbundet kontakt med myndigheter eller är du intresserad av förvaltningsrätt? Denna grundkurs ger dig en fördjupad förståelse inom området offentlig rätt och förbereder dig för att effektivt navigera dig genom det förvaltningsrättsliga landskapet i Sverige. Kursen kräver inga juridiska förkunskaper.
Allmänt om kursen
Kursen riktar sig särskilt till dig som arbetar, eller utbildar dig för att arbeta, inom den offentliga sektorn eller ofta har kontakt med myndigheter. Kursen passar också dig som är nyfiken på den offentliga rätten och kräver inga juridiska förkunskaper.
Kursen omfattar 15 högskolepoäng. På vår- och höstterminer genomförs kursen på halvfart (50 % studietakt) och löper över en hel termin om 20 veckor. Om kursen ges under sommaren sommaren går den på helfart (100 % studietakt) och löper över 10 veckor.
Kursen genomförs på distans med professionellt förinspelade videoföreläsningar samt övningsuppgifter och prov som du får individuell feedback på. Har du frågor är du alltid välkommen att ringa eller skicka e-post till oss, så hjälper vi dig.
Kursens innehåll
I denna kurs fördjupar vi oss i den juridiska metoden med fokus på rättsteknik och studieteknik. Vi behandlar grundläggande principer inom förvaltningsrätt samt diskuterar ämnen som exempelvis offentlighet, sekretess och europarätt. Kursen inkluderar även studier inom politirätt, migrationsrätt, socialrätt, socialförsäkringsrätt, hälso- och sjukvårdslagstiftning, samt plan- och bygglagen. Vidare behandlas förvaltningsförfarandet, överklagande, kommunalrätt samt extraordinära rättsmedel.
Kursens olika delar
Föreläsningar
För varje rättsområde finns ett antal videoföreläsningar som du får tillgång till via lärplattformen Blackboard. Du kan se videoföreläsningarna när det passar dig så att du som student själv kan planera dina studier.
Kurslitteratur och lagtext
Parallellt med föreläsningarna läser du kurslitteraturen med tillhörande lagtext. Vilken kurslitteratur som inför varje kurstillfälle utgör kursfordran framgår av litteraturlistan.
Självrättande test
För att löpande kunna testa dina kunskaper finns ett antal självrättande test med flervalsfrågor. Testerna kan göras flera gånger och syftet är att underlätta din egen inlärning. Testerna är inte en del av de examinerande momenten.
Övningsuppgifter
De frivilliga övningsuppgifterna knyter an till de olika rättsområdena. Uppgifterna rättas och kommenteras med individuell feedback. Syftet med övningsuppgifterna är att hjälpa dig vidareutveckla dina kunskaper. Övningsuppgifterna är inte en del av de examinerande momenten.
Obligatoriska prov
I kursen ingår fyra (4) obligatoriska skriftliga prov som omfattar totalt sex (6) högskolepoäng. Dessa görs på distans. Du får individuell feedback på dina svar från lärarna som arbetar på kursen. Du måste vara godkänd på samtliga prov för att få skriva kursens avslutande tentamen. Det spelar dock ingen roll om du blir godkänd på ordinarie prov eller ett omprov.
Tentamen
Den skriftliga examinationen motsvarar nio (9) högskolepoäng och är det avslutande momentet på kursen. Tentamen genomförs som en platsbunden salstentamen och kan som regel skrivas i Lund, Helsingborg eller Stockholm.
Uppdragsutbildning
Om du behöver kursen som kompetensutveckling för ditt arbete kan din arbetsgivare beställa den som uppdragsutbildning. När kursen ges som uppdragsutbildning ställs inte samma krav på behörighet och du är garanterad en plats på kursen. Vi har också möjlighet att anpassa kursstart och studietakt efter dina önskemål.
Mer information om uppdragsutbildning finns här.
Vi besvarar dina frågor!
Du kan när som helst under kursens gång ställa frågor till lärarna genom vårt diskussionsforum. Vår målsättning är att besvara alla frågor inom 24 timmar.
För ytterligare information om kursens innehåll och utformning kontakta lärarna på kursen på forv [at] jur [dot] lu [dot] se eller 046 - 222 11 26.
Kursplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Juridiska institutionen
Besöksadress
Lilla Gråbrödersgatan 4-6, Lund
Postadress
Box 207, 221 00 Lund
+46 46 222 10 00
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Summer Semester 2024
Blandad undervisningstid Lund, heltid 100%
På svenska, distansutbildning
Antal träffar:
1 av vilka 1 är obligatoriska
Studieperiod
3 juni 2024 - 11 augusti 2024
Ansökan
Stängd för anmälan
Start Höstterminen 2024
Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%
På svenska, distansutbildning
Antal träffar:
1 av vilka 1 är obligatoriska
Studieperiod
2 september 2024 - 19 januari 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Start Vårterminen 2025
Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%
På svenska, distansutbildning
Antal träffar:
1 av vilka 1 är obligatoriska
Studieperiod
20 januari 2025 - 8 juni 2025
Ansökan
Sista ansökningsdag 2024-10-15
Urvalsgrupper | VT 2024 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | * |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | * |
Folkhögskolebetyg (BF) | * |
Högskoleprovet (HP) | * |
Totalt antal antagna
Vårterminen 2024 - 188 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Juridik: Förvaltningsrätt med offentlighet och sekretess är 35 000 SEK.