Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Juridik: Förvaltningsrätt med offentlighet och sekretess

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Allmänt om kursen

Kursen Förvaltningsrätt med offentlighet och sekretess är en grundkurs inom ämnesområdet förvaltningsrätt. Förvaltningsrätt handlar om förhållningsreglerna för den allmänna förvaltningen och förhållandet mellan staten och individen. Här finns regler om vad myndigheter ska göra och vad de inte får göra i kontakten med enskilda. Får myndigheter ändra ett gynnande beslut? Vad gäller när man begär ut allmänna handlingar? Hur överklagar man ett felaktigt beslut? Sådana frågor besvaras under kursens gång.

Kursen skall ge orienterande kunskaper i grunderna för rättssystemet innefattande kännedom om den juridiska metoden och rättens uppbyggnad. Kursen skall vidare ge kunskaper om den offentliga rätten, offentlighet och sekretess, den speciella förvaltningsrättens delområden samt ge fördjupade kunskaper i allmän förvaltningsrätt.

 

Kursens innehåll

  • Grundläggande rättsteknik, rättskällor, juridisk metod
  • Domstols- och förvaltningsorganisationen, legalitet, likhet- och objektivitet i Regeringsformen
  • Statsskickets grunder, organisation och beslutsprocesser
  • Europarättslig introduktion
  • Tryckfrihetsförordningen, sekretesslagen och vissa anslutande författningar
  • Förvaltningsrättsliga grundprinciper, förvaltningslagen och vissa anslutande författningar inom den speciella förvaltningsrätten

 

Kursens delar

Föreläsningar
För vart och ett av ämnesområdena finns ett antal multimediaföreläsningar som du kan lyssna och titta på via Internet närhelst det passar dig.

Självrättande prov
I varje modul finns självrättande prov med flervalsfrågor som hjälper dig att på egen hand göra ett snabbt kunskapstest.

Tillämpningsuppgifter
Dessa icke-obligatoriska uppgifter knyter an till de olika rättsområdena. Du skriver svar på frågorna och skickar in dessa till lärarna på kursen. Uppgifterna rättas och kommenteras individuellt. Tillämpningsuppgifterna har ingen betydelse för tentamen eller kursens fortsatta gång utan är endast till för att underlätta din inlärning och ge dig en uppfattning om hur mycket du har lärt dig.

Inlämningsuppgifter
I kursen ingår obligatoriska skriftliga inlämningsuppgifter omfattande totalt 6 högskolepoäng.

Examination
Kursen avslutas med en skriftlig tentamen i Lund och Stockholm och motsvarar 9 högskolepoäng.

 

Vi besvarar dina frågor!

Du kan när som helst under kursens gång ställa frågor till lärarna genom vårt diskussionsforum. Vår målsättning är att besvara alla frågor inom 24 timmar.

För ytterligare information om kursens innehåll och utformning kontakta lärarna på kursen på forv [at] jur [dot] lu [dot] se eller 046 - 222 11 26.

 

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Juridiska institutionen

Besöksadress
Lilla Gråbrödersgatan 4-6, Lund

Postadress
Box 207, 221 00 Lund

+46 46 222 10 00

https://www.jur.lu.se/

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Summer Semester 2023

Blandad undervisningstid Lund, heltid 100%

På svenska, distansutbildning

Antal träffar:
1 av vilka 1 är obligatoriska

Studieperiod

5 juni 2023 - 13 augusti 2023

Ansökan

Stängd för anmälan

Start Höstterminen 2023

Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%

På svenska, distansutbildning

Antal träffar:
1 av vilka 1 är obligatoriska

Studieperiod

28 augusti 2023 - 14 januari 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)14,15
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)15,78
Folkhögskolebetyg (BF)4,00
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 170 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Vårterminen 2024

Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%

På svenska, distansutbildning

Antal träffar:
1 av vilka 1 är obligatoriska

Studieperiod

15 januari 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Sista ansökningsdag 2023-10-16

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Juridik: Förvaltningsrätt med offentlighet och sekretess är 32 500 SEK.