Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dataskyddsrätt II

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

EU:s dataskyddsreform och motsvarande arbete inom Europarådet har inneburit en långtgående europeisering av dataskyddsrätten. Dataskyddsrättslig reglering har också fått en ökad betydelse genom den digitala omvandlingen. Syftet med kursen är att studenten ska få en fördjupad kunskap om europeisk och svensk dataskyddsrätt. Kursen ger också en bild av hur rättsområdet växer fram internationellt och dess inverkan på internationella dataflöden.

 

Kursen vänder sig i första hand till jurister, systemvetare och andra som behöver arbeta praktiskt med dataskyddsfrågor. Den passar också utmärkt för dig som vill vidareutveckla din kompetens som dataskyddsombud eller annan dataskyddsspecialist.

 

Undervisningen sker på distans genom digitala föreläsningar och gruppövningar i form av videomöten (LU Zoom) samt kompletterande filmer och andra digitala läranderesurser. Deltagande i seminarier är obligatoriskt. Undervisningen via LU Zoom spelas inte in av hänsyn till deltagarnas integritet.

 

Kursen har en problembaserad ansats och undervisningen utgår i stor utsträckning från verklighetsnära praktikfall. Föreläsningar och seminarier är byggda runt ett tema, t.ex. dataskydd i arbetslivet, offentlig sektor, digital marknadsföring, artificiell intelligens, forskning och yttrandefrihet. Bestämmelserna i EU:s dataskyddsförordning (GDPR) och relevant speciallagstiftning (t.ex. inom hälso- och sjukvård eller brottsbekämpning) sätts härigenom in i olika konkreta sammanhang.

 

Stor uppmärksamhet ägnas åt att studenten ska få en god förståelse för och lära sig att arbeta med de europeiska och svenska rättskällor som finns på dataskyddsrättens område, särskilt domstolsavgöranden och Europeiska dataskyddsstyrelsens riktlinjer.

 

Examination sker genom skriftlig tentamen på plats i Lund samt aktivt deltagande i digitala seminarier.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Sofia Rosendahl

Telefon: +46 46 2227895

E-post: sofia [dot] rosendahl [at] har [dot] lu [dot] se

Institutionen för handelsrätt

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

HARA60 Dataskyddsrätt I eller HARA33 Dataskyddsjuridik, distanskurs eller HARA24 Dataskyddsjuridik eller motsvarande.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%

På svenska, distansutbildning

Antal träffar:
1 av vilka 1 är obligatoriska

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Dataskyddsrätt II är 30 000 SEK.