Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Allt fler vill skriva högskoleprovet

bänk med papper, penna, linjal inför ett prov

Vårens högskoleprov äger rum den 5 april. De senaste åren har intresset för att skriva provet ökat successivt. I år har drygt 9 600 personer anmält sig till provet i Lunds universitets regi, vilket innebär en ökning med hela 23 procent jämfört med förra våren.

I hela landet har 88 193 personer anmält sig till provet, vilket är knappt 27 procent fler än i fjol. Inte sedan mitten av 1990-talet har det varit så många anmälda.

Lunds universitet anordnar högskoleprovet på sju provorter; Eslöv, Helsingborg, Landskrona, Lund, Malmö, Trelleborg, Ystad och Ängelholm.

Högskoleprovet ges två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Sista anmälningsdag till vårens prov var den 17 februari. Nästa tillfälle att skriva provet är den 25 oktober. Högskoleprovet ger en alternativ möjlighet att komma in ett program eller en kurs eftersom en tredjedel av platserna i regel tas från denna kvot. Lunds universitet använder även provet som första skiljekriterium vid lika poäng i de olika urvalsgrupperna till kurser och program på nybörjarnivå. Provresultatet är giltigt i fem år.

Mer information och statistik finns på Universitets- och högskolerådets hemsida: http://www.uhr.se/sv/Om-UHR/Press/Pressmeddelanden/Drygt-88-000-vill-skriva-hogskoleprovet-Press/

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.