Angelägen nysatsning på judaistik vid Lunds universitet

Många av samtidens brännande frågor har beröringspunkter med religion och religiös övertygelse. I samtiden ser vi också en ökad grad av intolerans bland annat i form av en tilltagande antisemitism. Nu satsar Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet, med stöd av LMK-stiftelsen, på utbildning och forskning i judaistik.

– I vår samtid finns ett skriande behov av kompetenta analyser av samspelet mellan religion, historia och politik. Tack vare LMK-stiftelsens stöd kan vi nu bedriva religionsvetenskaplig utbildning med både bredd och spets inom ytterligare ett fält, säger Alexander Maurits, prefekt vid Centrum för teologi och religionsvetenskap.

Centrum för teologi och religionsvetenskap satsar nu på utbildning och forskning i judaistik och på att öka graden av samverkan mellan de olika utbildnings- och forskningsmiljöer som har fokus på Mellanöstern i historia och nutid.

Alexander Maurits berättar att målet är högt ställt.

– På sikt vill vi återbesätta den vilande professuren i judaistik och upprätta ett skandinaviskt centrum för judaistikstudier. Ett första steg är att LMK-stiftelsen nu valt att satsa nästan tre miljoner kronor på ett lektorat i judaistik.

– Genom samverkan med andra miljöer vid universitetet, såsom Centrum för mellanösternstudier och Språk- och litteraturcentrum, kommer vi efter hand att kunna erbjuda en sammanhängande utbildning i judiska studier, säger Alexander Maurits.

Som ett första exempel på denna samverkan erbjuder Lunds universitet redan hösten 2016 en samordnad studiegång under samlingsnamnet judiska studier, inbegripet ämnena jiddisch, judaistik och modern hebreiska.
– Vi är övertygade om att det finns ett behov av religionsvetenskaplig kompetens och att vetenskapligt grundade analyser av religion kan bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Alexander Maurits.

Om LMK-stiftelsen

LMK står för initialerna i Mikael Karlssons namn - Lars Mikael Karlsson, en av grundarna till Axis AB. Mikael Karlsson ville stimulera den vetenskapliga forskningen, särskilt den mång/tvärvetenskapliga och i första hand vid Lunds universitet. Varje år delas bidrag ut till ett antal projekt inom medicin, naturvetenskap, humaniora eller teologi, de områden som stiftelsen i första hand valt att stödja. Läs mer:

2017-09-22
Dumpade fågelfjädrar omvandlas till mat
2017-09-22
Rätt ljusmängd vid rätt tidpunkt i nya lägenheter
2017-09-21
Miljonregn till forskning om framgångssagor och skräckexempel från glesbygden
2017-09-20
Sylvia Schwaag Serger blir Lunds universitets prorektor
2017-09-20
Anpassa bostäder för äldre – det lönar sig