Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

De fem bästa tipsen för en vilsam semester

Per Johnsson – leg. psykolog och universitetslektor på Psykologiska institutionen med forskningsinriktningen självomhändertagande – listar här de fem bästa tipsen för hur semestern ska bli den viloperiod den är tänkt att vara.

  1. Förbered dig för att vara ledig. Trappa ner på jobbet i god tid istället för att göra tusen saker i sista minuten. På det viset slipper du använda dyrbar semestertid till nedvarvning. Om du har familj – förbered även den på att ni snart ska vara lediga tillsammans.
     
  2. Planera inte för många aktiviteter. Fem, sex veckor är inte jättelång tid. Så se upp med för många måsten och låt det finnas tid över att bara koppla av. Många definierar en lyckad semester i hur mycket man har gjort, och man kan ha haft trevligt men det behöver inte innebära att man fått den avkoppling man behöver. Det är nyttigt att bara kunna strosa runt och känna att man inte alltid måste iväg på saker.
     
  3. Träna på att vara tillsammans. Om ni i vanliga fall inte umgås så mycket och exempelvis ska bila ner genom Europa eller göra något annat som innebär att ni ska leva tätt ihop – så träna! Möts före kring ett middagsbord eller arrangera något annat gemensamt.
     
  4. Var tydlig. Om du har behov av egen tid ibland – så tala om det. Likaså om ni ska hälsa på någon eller ta emot besök. Klargör innan hur lång tid det handlar om så att ingen blir besviken över att besöket antingen blir för kort eller för långt.
     
  5. Tänk igenom ditt förhållande till arbetsmailen. Mobilen går att stänga av. Särskilt under gemensamma middagar och när det är dags för vila.

Ulrika Oredsson

Per Johnsson. Foto: Mikael Risedal
Per Johnsson. Foto: Mikael Risedal

 

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.