Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

En IRONMAN till stöd för diabetesforskning

Paul Franks, Ironman
Paul Franks i Puerto Rico Ironman 2013. Foto: Allan Torres

Diabetes är en sjukdom som ökar lavinartat i hela världen. Orsaken är att vi äter fel och för mycket samtidigt som vi rör oss för lite. Förutom det personliga lidandet och för tidig död, innebär det också stora kostnader för samhället och sjukvården.
I sommar gör Paul Franks, professor vid Lunds universitets Diabetescentrum, en IRONMAN för att sätta fokus på och samla in pengar till den angelägna forskningen inom området.

Lunds universitets Diabetescentrum, LUDC, är världsledande på diabetesforskning inom flera områden. Inom ramen för LUDC studerar Paul Franks samband mellan arv och miljö för typ 2 diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdomar. Bland annat hjälper han överviktiga gravida kvinnor i Puerto Rico att hålla en hälsosam vikt under graviditeten då detta påverkar de ofödda barnen positivt.

Pauls erfarenhet av träning och tävling är omfattande. Han har genomfört över hundra triathlon, maraton och andra ultratävlingar. Han sprang sin första halvmaraton som tolvåring och gjorde sin första IRONMAN när han var 22 år. Men då familjen fick tillökning lade han tävlandet på hyllan.

Jag har ägnat de senaste femton åren av mitt liv åt att bekämpa diabetes och hjärt- kärlsjukdomar, och det slog mig att jag kunde använda IRONMAN-tävlingen som ett sätt att bidra till ökad kunskap och samla in pengar till det viktiga arbete som görs vid Lunds universitets Diabetescentrum och inom det av regeringen utsedda strategiska forskningsområdet Exodiab, säger Paul Franks.

Forskning är dyrt. Att anställa en doktorand under ett år kostar 500 000 kr, att kartlägga en människas arvsmassa genom sekvensering kostar 20 000 kr… Men många bäckar små…, säger Paul Franks.

För att nå ut kommer Paul Franks att blogga om sitt arbete inom diabetesforskningen och om hur han laddar upp inför tävlingen som äger rum i Köpenhamn den 24 augusti 2014.

En IRONMAN är uppdelad i tre tapper: 3,86 kilometer simning, 180,2 kilometer cykling och 42 195 meter löpning (ett maraton).

Följ Paul Franks på bloggen

Information om IRONMAN i Köpenhamn 24 augusti 2014

Kampanjen startar den 9 juni och varar till 30 september.
 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.