Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

ERC Starting Grant till fysikforskare

Kimberly Dick Thelander
Kimberly Dick Thelander

Kimberly Dick Thelander, lektor i Fasta tillståndets fysik vid LTH, är en av 287 unga toppforskare i Europa som får ERC:s Starting Grant. Kimberly Dick Thelander får 1,5 miljoner Euros under fem år för sin forskning om nästa generation nanotrådar.

Nanontrådar kan ha stor betydelse för att skapa ny funktionalitet inom elektroniska och optiska användningsområden och skulle till exempelvis kunna användas i datorer. Idag används guld för nanotrådarnas tillväxt. Nästa generations nanotrådar har vuxit till tillsammans med annat material än guld eftersom guld och kisel, som används i bland annat datorer inte fungerar tillsammans.

För att hitta nya tillväxtmaterial som fungerar tillsammans med kisel behövs djupare kunskap om nanotrådarnas själva tillväxtprocess och det är ett av huvudsyftena med Kimberly Dick Thelanders forskning.

2012 utsågs Kimberly Dick Thelander till Wallenberg Academy Fellow

Kimberly Dick Thelander är av åtta toppforskare i Sverige som har tilldelats European Research Council (ERC) Starting Grant. Totalt har 400miljoner Euro delats ut till 287 forskare i Europa. Läs mer här.

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.