Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fjorton tidigare Astra Ze­neca-fors­ka­re tar examen

Det var i mars 2010 som de anställda på AstraZeneca fick beskedet att forskningsanläggningen i Lund skulle stängas. Nu är det dags för fjorton av dem att examineras till apotekare med fokus klinisk farmaci. Intresset för de nya apotekarna är stort och flera har redan fått nya jobb.

Apotekare har under senare år blivit en viktig yrkesgrupp för att säkerställa patientsäker och kostnadseffektiv läkemedelsanvändning i sjukvården. Det handlar om farmaceutisk service och innefattar bland annat läkemedelsgenomgångar för de enskilda patienterna och läkemedelsexperter i vårdteam.
- Klinisk farmaci är ganska ny företeelse för Sverige. I Skåne är det stor brist på denna specialistkompetens, därför känns det extra glädjande att kunna utexaminera de första kliniska apotekarna i Skåne. De fjorton nygamla studenterna, alla med tidigare examen inom naturvetenskapliga ämnen, får en examen som apotekare med inriktning klinisk farmaci, säger Tommy Eriksson, adjungerad professor vid avdelningen för klinisk kemi och farmakologi och programansvarig för utbildningen.

Specialistkompetens med klinisk farmaci är ännu så länge mest efterfrågat i Skåne. Detta beror på det utvecklings- och forskningsarbete som skett inom Lund Integrated Medicines Management (LIMM).
- En viktig del i modellen är att kliniska apotekare ingår i vårdteam som expert och diskussionspartner för systematiserade läkemedelsgenomgångar. Det sparar tid och pengar samtidigt som det ger stöd till vårdteamen runt patienterna, berättar Tommy Eriksson

Grundutbildning till apotekare är fem år och utbildningen finns i Uppsala, Göteborg och Umeå. Apoteksutbildning med inriktning på klinisk farmaci och apotekarens roll i vårdteamet finns bara i Lund.

Det är Lunds universitet, Medicinska fakulteten som genom LUCE, Lund University Commissioned Education utbildat de 14 tidigare AstraZeneca-anställda akademikerna. Utbildningen har finansierats med EU-pengar via ett betydelsefullt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Lund University Commissioned Education.

Examen för de nya apotekarna sker den 13 december klockan 13, BMC, GK-salen, Sölvegatan 19.

 

Katrin Ståhl

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.