Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Första antagningen klar

Nu är det första urvalet till vårterminen 2015 klart och antagningsbeskeden finns publicerade på antagning.se. Knappt 16 000 personer har blivit antagna till utbildningar vid Lunds universitet.

I år sökte drygt 36 000 personer kurser och program vid Lunds universitet. Av dessa hade ca 19 000 Lunds universitet som sitt förstahandsval. Efter första urvalet har nu 15 956 studenter antagits, varav 1 572 till program och 14 150 till kurser.

 Till samtliga lärosäten i Sverige har drygt 168 000 personer antagits.

Antagningspoäng efter första urvalet finns publicerat på http://www.lu.se/studera/anmalan-och-antagning/antagningspoang och http://statistik.uhr.se/. I år finns en ny urvalsgrupp, BIex, för sökande med den nya gymnasieexamen 2014. Anledningen till att urvalsgruppen införts är att sökande med de nya betygen kan ha lägre meritvärden.  Sökande med den nya gymnasieexamen kan ha antagits i både BIex och BI. Platserna fördelas precis som tidigare i förhållande till antalet behöriga sökande i respektive urvalsgrupp.

Psykologprogrammet (22,10), Läkarprogrammet (21,98) och Juristprogrammet (21,40) är de program som kräver högst betyg i urvalsgrupp BI (gymnasieslutbetyg utan komplettering).  I urvalsgruppen BIex (gymnasieexamen utan komplettering) krävs 21,98 för Läkarprogrammet, 21,56 för Psykologprogrammet och 21,15 för Juristprogrammet. Många står som reserver till de populäraste programmen. Flest reserver har Juristprogrammet (2756), Läkarprogrammet (2316) och Psykologprogrammet (2156).

Sista svarsdag på antagningsbeskeden för de som antagits eller står som reserver är den 19 december. Efter detta görs ett nytt urval och den 2 januari skickas ett nytt antagningsbesked till dem som var reservplacerade vid första urvalet.

Läs mer om antagningen på www.uhr.se

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.