Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Första antagningen till höstens utbildningar är klar

Nu har de som sökt en utbildning till hösten fått det första antagningsbeskedet. Drygt 21 600 personer har blivit antagna till utbildningar vid Lunds universitet.

Inför sista anmälningsdag i våras sökte drygt 71 500 personer någon utbildning vid Lunds universitet. Av dessa hade drygt 31 000 Lunds universitet som sitt förstahandsval. Efter första urvalet har nu drygt 21 600 studenter antagits, varav ca 5 900 till program och ca 15 100 till kurser. Ca 600 har antagits till kurser inom program.

Lunds universitet införde i år för första gången nya rutiner för sen anmälan och stängde samtliga anmälningsalternativ för anmälan efter den 15 april. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kommer att öppna för sen anmälan tidigast den 15 juli.

- Antalet antagna till Lunds universitet har minskat något jämfört med föregående år. Detta beror bland annat på att antalet studieplatser minskat samt att Lunds universitet i år öppnar för sen anmälan först efter det första urvalet till de kurser som eventuellt har lediga platser, säger Mårten Sommelius, chef för antagningsavdelningen.

Till samtliga lärosäten i Sverige har drygt 265 700 personer antagits.

De program vid Lunds universitet som kräver högst antagningspoäng efter första urvalet är Läkarprogrammet (22,39), Psykologprogrammet (22,33) och Civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi (22,10) - detta i urvalsgrupp BI, gymnasiebetyg utan komplettering.

I urvalsgruppen BIex (gymnasieexamen utan komplettering, som gäller 2014-2017) krävs 22,29 för läkarprogrammet, 21,88 för både psykologprogrammet och 21,72 för Civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi.

Många står som reserver till de populäraste programmen. Flest reserver har Juristprogrammet (4078), Läkarprogrammet (3615) och Ekonomie kandidatprogrammet (3246).

För de som antagits eller står som reserver är 31 juli sista svarsdag. Efter detta görs ett nytt urval och den 6 augusti skickas ett nytt antagningsbesked till dem som var reservplacerade vid första urvalet.

Läs mer på UHR:s webbplats

Antagningsstatistik

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.