Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hatbrott en del av romers vardag

Isabel Schoultz
Isabel Schoultz, som ligger bakom studie om varför antiziganistiska hatbrott inte klaras upp i högre utsträckning

Hatbrott är en del av många romers vardag och påfallande ofta är det barn som drabbas. Samtidigt är anmälnings- och uppklaringsfrekvensen mycket låg. Det framkommer i dag i två rapporter om hatbrott som Kommissionen mot antiziganism har beställt. Bakom den ena rapporten står Lundakriminologen Isabel Schoultz som idag diskuterar åtgärder mot antiziganistiska hatbrott vid ett rundabordssamtal i Malmö.

Lundaforskaren Isabel Schoultz analyserar i sin studie varför så få polisanmälda hatbrott med antiziganistiska motiv klaras upp. Den andra rapporten är gjord av romexperten Tiberiu Lacatus och består av intervjuer med romska EU-medborgare om de kränkningar och hatbrott de blir utsatta för när de kommer till Sverige.

Båda studierna bekräftar att hatbrott är en del av många romers vardag. I jämförelse med anmälda hatbrott mot andra grupper är olaga diskriminering betydligt vanligare för romer. Händelserna sker ofta på platser och områden där det är omöjligt att freda sig. Handlingar som för majoritetsbefolkningen ter sig oproblematiska, till exempel att gå och handla, tanka bilen eller ta bussen, blir för många romer en påfrestning.

För EU-medborgarna har våldet blivit ett återkommande inslag i deras liv och attackerna verkar bli allt grövre. Deras dagar är präglade av en ständig rädsla och oro för våld och kränkningar. Det kan handla om att grupper eller enskilda kastar stenar på dem, skär sönder deras tält, försöker sätta eld på deras tillhörigheter, sprutar med brandslangar på dem, spottar på dem, förstör deras pappersmuggar eller hotar att döda dem.

Mycket få antiziganistiska hatbrott leder till åtal, enligt den rapport som Isabel Schoultz har gjort. Analysen av de anmälningar som gjorts till polisen visar att förhållandevis få av dem utreds, att myndigheten många gånger inte förmår identifiera hatbrott och att kvaliteten på utredningarna är högst varierande.

Vid det rundabordssamtal som hålls i Malmö idag deltar förutom rapportförfattarna, romska representanter, civila organisationer, Polisen, Brottsförebyggande rådet (BRÅ), Barnombudsmannen (BO) och Boverket.

Läs mer i pressmeddelandet och ladda ner rapporterna som hittas på Kommissionen mot Antiziganisms hemsida

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.