Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hon får KTH:s stora pris

Sara Snogerup Linse.
Sara Snogerup Linse.

Sara Snogerup Linse heter årets mottagare av KTH:s stora pris och 1,2 miljoner kronor. I och med utmärkelsen tar hon plats i samma sällskap som Robyn, Hans Rosling och Niklas Zennström. Förutom sin stora gärning inom proteinforskningen så är Sara Snogerup Linse barnboksförfattare med titlar som "Kjetil lär sig flyga" och "Prins Pralin åker buss".

Sara Snogerup Linse är professor i fysikalisk kemi vid Lunds universitet. Hennes forskningsarbete går bland annat ut på att studera särskilda proteiner som spelar en avgörande roll vid diagnoser som exempelvis Alzheimer, Parkinson och diabetes.

Bland de större vetenskapliga framgångarna som Sara Snogerup Linse nått ingår det samarbete med en forskargrupp i Cambridge då Linses forskargrupp förra året identifierade ett viktigt steg i det molekylära händelseförlopp som leder fram till att nervceller dör i Alzheimers sjukdom.

Här är motiveringen till varför Sara Snogerup Linse får KTH:s stora pris:
"Sara Snogerup Linse har genom sin molekylärfysikaliska forskning vidgat och utvecklat kunskapen kring proteiners biofysikaliska kemi och deras avgörande roll vid några av vår tids vanligaste sjukdomar som diabetes, Alzheimer och Parkinson. Hennes nit, engagemang och kompetens banar väg för ny och livsavgörande kunskap."

Läs mer
Läs artikel i LUM

 

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.