Ingenjörer labbar fram vegansk kakmix

Precis lika god som vanlig kladdkaka. Så sa en smakpanel om den veganska kladdkaka som togs fram av en grupp livsmedelsteknikstudenter vid LTH.
Jitesh Jayakumar, Anna Telfser och Iliana Karasa framför sin veganska kladdkaka.
Kladdig kladdkaka utan ägg? Ja det går, enligt livsmedelsstudenterna Jitesh Jayakumar, Anna Telfser och Iliana Karasa.

Det ska vara enkelt att vara vegan, ansåg de. När det noterade att det inte fanns kakmix för vegansk kladdkaka, skred de till verket och tillverkade en mix som därutöver endast behöver olja och vatten för att bli färdiglagad. Späckad med kikärts- och mandelmjöl är den dessutom glutenfri och lite nyttigare – men precis lika god som en vanlig, enligt en smakpanel!

Kakmixen kom till under inom ramen för en projektkurs i livsmedelsteknik. Eftersom det är ett studentarbete finns mixen ännu inte till försäljning, men en av studenterna bakom projektet, Anna Telfser, tror att produkten har marknadspotential.

- Veganska marknaden växer, det är helt klart. Dessutom innehåller den här produkten endast naturliga ämnen och inga så kallade e-nummer, något som också efterfrågas, säger hon.

Studenternas stora utmaning var hur de skulle lyckas få till en bra konsistens och god smak utan att använda ägg eller vetemjöl. Det är nämligen ingenjörskonst ner på molekylnivå att tillverka bra halvfabrikat!

Efter att testat flera alternativ upptäckte de att fiberrika psyllium-skal, ”husk”, hade bra bindningsegenskaper och kunde ersätta ägg. Konsistensens förbättrades också när studenterna rostade kikärterna vilket också gav kakan en karaktäristisk, nötig smak samt förlängd hållbarhet.

Enligt beräkningar skulle slutpriset hamna på drygt 40 kronor.

- Det gör den lite dyrare än andra mixer, eftersom våra råvaror är lite dyrare, förklarar Anna Telfser, men nämner ytterligare fördelar: lägre sockerhalt (26 g istället för 55 g/100g) och lite mer protein, (5,9g istället för 3,5 g/100 g) än en vanlig kaka.

Kristina Lindgärde

Projektdeltagare var studenterna Jitesh Jayakumar, Iliana Karasa, Yannick Leinweber, Louise Landin, Emma Malmqvist, Rebecka Olsson, Louise Selga och Anna Telfser.

Kontakt

För mer information, kontakta Anna Telfser 0738477276 anna.telfser.988 [at] student.lu.se  eller lärare Federico Gomez, - Universitetslektor livsmedelsteknik +46 46 222 98 17 federico.gomez [at] food.lth.se

lu [at] lu.se