Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Klimatmigration tema vid sidoevenemang i Paris

Foto: UN Photo, Tobin Jones
Foto: UN Photo, Tobin Jones

– Det mest problematiska i diskussionen om klimatflyktingar är att den utgår från det felaktiga antagandet att farliga nivåer av klimatförändringarna inte kan undvikas. Jag tror att detta är ett politiskt mycket vilseledande budskap. En hel del av denna migration kan fortfarande förhindras genom drastiska utsläppsminskningar, säger Angela Oels, gästforskare vid LUCSUS, Lund University Centre for Sustainable Development.

Frågan om människors flykt hemifrån har sin orsak i klimatförändringarna är en komplex fråga, och under COP21 den kommer att diskuteras vid ett officiellt sidoevenemang som Lunds universitet står som värd för, i samarbete med universiteten i Hamburg och Lancaster. Vid detta sidoevenemang kommer resultatet av ett EU-projekt - EU COST Action IS1101 "Climate Change and Migration"- där sex europeiska universitet deltagit att presentera sina viktigaste resultat efter fyra års arbete.

Angela Oels, som är en av de arrangörerna av detta sidoevenemang berättar att huvudbudskapet från EU COST Action är att de politiska förhållandena är oftast viktigast för beslutet att stanna eller att flytta.

– Om människor i slutändan verkligen beslutar sig för att migrera, beror på politiska sammanhang och ekonomiska strukturer. Fattigdom är en viktig faktor som gör människor mer sårbara för klimatförändringarna, säger Angela Oels.

Se en kort videointervju med Angela Oels

Läs en längre intervju med Angela Oels: "Det finns inget enkelt samband mellan klimatförändringar och migration" (på engelska)

Officiellt Side Event vid COP21: The importance of social science research for understanding climate change induced migration

Läs mer på hemsidan för Lunds universitets Hållbarhetsforum: Tema: Klimatmigration

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.