Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kloster eller kluster - vilken typ av lokalisering gör ett företag innovativt?

Tidigare har forskning om innovationer ofta poängterat att företag inom samma bransch gynnas av att ligga nära varandra, i så kallade kluster. Men är detta alltid viktigt? Nej, menar kulturgeografen Roman Martin vid Lunds universitet som har analyserat ett 90-tal skånska företag och kommit fram till att vissa näringar gynnas av klusterbildning medan andra inte gör det.

Trots att ekonomin är globaliserad så förknippas ofta innovativa företag till särskilda regioner och platser. Innovationsforskare har länge känt till att fysiska möten mellan människor gör att man lär av varandra vilket i sin tur leder till att företagen blir mer innovativa.

Nu vill Roman Martin nyansera denna kunskap. Han menar att innovationsforskningen varit mycket fokuserad på hightech-företag. Just dessa företag blir mer bevisligen mer innovativa om de befinner sig nära sina likar. Men klusterbildning är inte lika viktigt för alla näringar. De 90-tal skånska företag som Roman Martin studerat delar han in i tre kategorier:

-Media och kultur
-Livsvetenskaper eller sk Life science
-Livsmedelsindustri

  • Medieföretagen är mycket beroende av att verka inom ett kluster. Dessutom måste de vara lokalt förankrade, säger Roman Martin. Han anser att den skånska medieindustrin som fysiskt är lokaliserad till Västra hamnen i Malmö just nu den mest dynamiska och innovativa industrin i Skåne.

Life science-industrin däremot är mer global. Kunskapsutbytet är inte beroende av fysisk närhet på samma sätt.

Livsmedelsföretagen hamnar i någon slags mellanposition; det nationella sammanhanget är viktigare än både den globala och den regionala.

Roman Martin disputerade den 2 oktober med avhandlingen “Knowledge Bases and the Geography of Innovation”. Ladda ner den här: http://www.lunduniversity.lu.se/o.o.i.s?id=24732&postid=3049932

Roman Martin är verksam vid CIRCLE (Centre for Innovation, Research and Competence in the Learning Economy) vid Lunds universitet och nås på +46–760504082 eller roman.martin [at] circle.lu.se

 

 

 

Senaste artiklar

2017-08-22
Schimpanser och djurparksbesökare imiterar varandra lika mycket
Schimpanser och djurparksbesökare imiterar varandra lika mycket
2017-08-18
E-post från universitetet blockeras – nyantagna studenter kan missa viktig kursinformation
E-post från universitetet blockeras – nyantagna studenter kan missa viktig kursinformation
2017-08-17
Startskott för nytt universitetssamarbete med Chile
Startskott för nytt universitetssamarbete med Chile
2017-08-17
Kemist får ERC Starting Grant
Kemist får ERC Starting Grant
2017-08-16
Rovdjur bevarar befintliga djurarter
Rovdjur bevarar befintliga djurarter

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen