Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

MAX IV-anläggningen överlämnad till forskningens tjänst

Bild på MAX IV-laboratoriet
MAX IV-laboratoriet har nu lämnats över till Lunds universitet Foto: Perry Nordäng

Nu har MAX IV-anläggningen överlämnats till Lunds universitet från byggherren ML4. Bygget har färdigställts tidigare än beräknat och till en lägre kostnad än budgeterat. Anläggningen har redan fått flera utmärkelser för bland annat miljö.

Anläggningen som är 50 000 kvadratmeter består av linjäraccelarator, lagringsringar, kontorsbyggnad och utomhusmiljöer.

Nu kommer anläggningen att bli arbetsplats för MAX IV:s personal och 240 personer kommer att arbeta på anläggningen som kommer att kunna ta emot runt 2500 forskare från hela världen. Under året kommer personalen att arbeta med slutinstallation och driftsättning av acceleratorn och de första strålrören och den 21 juni 2016 invigs anläggningen.

Överlämnandet skedde på måndagen under en ceremoni då Ulrika Hallengren, VD för Fastighets AB ML4 lämnade över en symbolisk nyckel till anläggningen till Torbjörn von Schantz, Lunds universitets rektor och till direktören för MAX IV-laboratoriet, Christoph Quitmann.

- Från och med nu är det vårt ansvar att fylla de prisbelönta lokalerna med verksamhet och spjutspetsforskning inom fysik, kemi, biologi, medicin och materialvetenskaper. Vi ska se till att leverera världsledande forskning för lång tid framöver, säger Torbjörn von Schantz.

-  Det är en fantastisk känsla att stå här idag. Vi har en bra bit kvar innan acceleratorn är installerad och alla strålrör är på plats men med den byggnad vi nu tar över, klar före utsatt tid, i linje med specifikationerna och under budget, är förutsättningarna de allra bästa, säger Christoph Quitmann och tillägger:

-  Jag ser fram emot att, tillsammans med alla medarbetare på MAX IV-laboratoriet, få välkomna forskarna om ett drygt år då vi inviger denna världsledande synkrotronljusanläggning här i Lund.

MAX IV - Bakgrund och kortfakta

MAX IV-laboratoriet är en nationell anläggning med Lunds universitet som värduniversitet. MAX IV-laboratoriets acceleratorer producerar röntgenstrålar av mycket hög intensitet och kvalitet. Drygt 1000 forskare från hela världen kommer varje år till labbet och använder röntgenstrålarna i vetenskaplig forskning för att göra det osynliga synligt. De forskar inom bland annat fysik, kemi, geologi, ingenjörs- och materialvetenskap, strukturbiologi, medicin och nanoteknologi.

När MAX IV-laboratoriet öppnar för användare sommaren 2016 kommer den att bli den mest briljanta röntgenkällan i världen. Det är Sveriges största och mest ambitiösa satsning på forskningsinfrastruktur och kommer att ersätta det existerande laboratoriet som släcks ned i december 2015.

I nuläget är 14 strålrör, de experimentstationer där forskningen bedrivs, finansierade och i olika stadier av färdigställande. Totalt kommer knappt 30 strålrör att kunna installeras på de två lagringsringarna samt i förlängningen av linjäracceleratorn. Fullt utbyggt kommer MAX IV-laboratoriet att kunna ta emot upp mot 2 500 forskare per år.

Finansiärer är Vetenskapsrådet, VINNOVA, Lunds universitet, Region Skåne samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, ett konsortium bestående av danska universitet och regioner, Finska Akademin och Estland.

BYGGNADERNA - bakgrund och fakta

Lunds universitet handlade i mars 2010 upp en byggherre och hyresvärd till MAX IV-anläggningen och det blev Wihlborgs och Peab som gemensamt bildade bolaget Fastighets AB ML4. Byggherren har till uppgift att uppföra, äga och förvalta anläggningen och Lunds universitet har förbundit sig att hyra anläggningen i 25 år.

Byggstarten inleddes i juni 2011. Gestaltningen har utarbetats av FOJAB Arkitekter, med huvudansvar för byggnaderna, och Snöhetta som ansvarat för landskapsarkitekturen. Totalt innehåller anläggningen ett 20-tal byggnadskroppar om ca 50 000 kvm.
Anläggningen har uppförts i etapper och i den första delen, med ett 10-tal byggnader, skedde inflyttning i oktober 2013.

Genomförandet av själva fastighetsprojektet har sysselsatt cirka 500 heltidstjänster fördelat på mer än 3000 personer. Som mest har det varit cirkaa 360 medarbetare inne på siten för det dagliga arbetet.
Miljöarbete
Projektet har sedan starten haft en hög miljöambition och fått flera certifieringar enligt olika system.

Klassificeringar:
- Miljöbyggnad Guld (hela anläggningen)
- Green Building
- BREEAM –SE nivå Outstanding (design stage)
 

Tillbyggnad
Så sent som i april vann en ny detaljplan laga kraft som tillåter en utbyggnad av den lilla ringen, byggnad D. Arbetet med denna tillbyggnad beräknas pågå t o m augusti 2016.

Budget
Budgeten för fastighetsinvesteringen har varit cirka 2,2 miljarder. Slutsumman har landat på strax under 1,9 miljarder. Bland annat har det låga ränte- och indexläget under genomförandet bidragit till en lägre total projektkostnad.

Läs mer om MAX IV

Läs mer om nyckelceremonin på rektors blogg

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.