Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Miljoner till forskning i Nobelprisade teorier

Projektgruppen för institutionell design
Från v till h: Ola Andersson, Tommy Andersson och Erik Wengström är glada mottagare av ca. 7,5 miljoner SEK från Ragnar Söderbergs stiftelses utlysning i ekonomiska vetenskaper.

En grupp nationalekonomer vid Ekonomihögskolan får 7,47 miljoner kronor från Ragnar Söderbergs stiftelse för att forska på de Nobelprisade teorierna inom institutionell design.

- Det här hjälper oss att ta ett första steg i att bygga en grupp i absoluta världsklass med inriktning mot beteendeekonomi och institutionell design, så kallad mechanism design, säger Tommy Andersson, docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan och huvudsökande i projektet.

År 2012 fick Lloyd Shapley och Alvin Roth Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne för sin forskning inom institutionell design, så kallad mechanism eller market design. Det låter abstrakt men tillämpningarna är av desto större praktiskt värde.

Hur utformar man regelverket för att få ett så bra utfall som möjligt när vi ska göra en offentlig upphandling, organisera njurbytesprogram eller fördela skolplatser i en kommun? Det är några exempel på av de forskningsfrågor som en ny grupp nationalekonomer på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och IFN kan komma att undersöka i forskningsprogrammet "Beteendeaspekter på institutionell design".

- Dåligt utformade nationella auktioner för t.ex. 3G-nät har snuvat medborgare på miljardbelopp och smartare njurbytesprogram skulle kunna rädda fler liv, säger Tommy Andersson.

Forskarna ska bl.a. studera hur förändringar i regelverken påverkar beteendet hos exempelvis företag, föräldrar eller sjukhus.

Initialt kommer nationalekonomerna Tommy Andersson, Erik Wengström och Alexander Reffgen vid Ekonomihögskolan och Ola Andersson från IFN ingå i projektet, men gruppen hoppas kunna växa betydligt under de närmaste åren.

Något som rimmar väl med stiftelsens nya fokus på forskningsgrupper och yngre talangfulla forskare.

- Vi har velat initiera och stärka nyskapande mindre forskningsmiljöer, säger Kjell Blüchert, VD för Ragnar Söderbergs stiftelse.

Läs mer på Ragnar Söderbergs stiftelses hemsidan: http://ragnarsoderbergsstiftelse.se/nyheter/fyra-framstaende-projekt-utvalda

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.