Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Morgan Johansson samtalade om hur rätten fungerar i samhället

Hur fungerar regler och lagar i praktiken? I eftermiddags samlades ett 60-tal personer i universitetshuset i Lund för att diskutera ämnet rättssociologi och frågan om hur rätten fungerar i samhället.
Panelen tog sig an frågan om hur rätten fungerar i samhället.    Panelsamtal ledd av Andreas Ekström med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, målsägandebiträde Ulrika Rogland, professor i rättssociologi Reza Banakar och hovrättspresident Ral
Panelen tog sig an frågan om hur rätten fungerar i samhället. Panelsamtal ledd av Andreas Ekström med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, målsägandebiträde Ulrika Rogland, professor i rättssociologi Reza Banakar och hovrättspresident Ral

Panelen, ledd av journalist Andreas Ekström, var ganska eniga om att rätten inte hänger med då samhället digitaliseras. Målsägandebiträde Ulrika Rogland tog ett exempel med så kallade dickpics som hon menar har blivit normaliserade hos barn som inte reagerar på dem. Barnen tror att det är ok att skicka bilder på sitt kön till folk.    

– Internet har blivit ungdomarnas och barnens arena. De vuxna hänger inte med och då skapas nu normer som vi inte är inblandande i, sa Ulrika Rogland.  

Hur normer påverkar lagstiftning, och tvärtom hur lagen påverkar våra normer diskuterades också.  Rätten lyckas förändra våra normer ibland, så som i fallet med barnaga där många svenskar var emot en ny lag som förbjöd aga, men där opinionen ganska snabbt svängde efter att lagen börjat gälla 1979.

Men på nätet, där både vuxna och barn spenderar så mycket tid idag, är det svårare att lyckas reglera med lagar.    

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson menade att två faktorer driver rättsutvecklingen framåt, dels hur omgivningen förändras, där det digitala är ett exempel på en arena som inte funnits innan, men även hur våra värderingar förändras påverkar vilka lagar som stiftas.  

Emma Lord

Senaste artiklar

2017-05-29
Nytt test ska allergisäkra produkter
Nytt test ska allergisäkra produkter
2017-05-29
Nervceller kan lära sig tidsinställda mönster
Nervceller kan lära sig tidsinställda mönster
2017-05-26
Brister i forskning om könens uppkomst
Brister i forskning om könens uppkomst
2017-05-24
Din mobil kan avslöja om du utsatts för strålning
Din mobil kan avslöja om du utsatts för strålning
2017-05-24
Lundaalumnen Anders Arborelius blir Sveriges första kardinal
Lundaalumnen Anders Arborelius blir Sveriges första kardinal

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen