Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nobelpriset: Otippad fredspristagare

Annika Björkdahl. Foto: Kennet Ruona
Annika Björkdahl. Foto: Kennet Ruona

Otippat, säger freds- och konfliktforskare Annika Björkdahl om fredspriset

Vad säger du om valet av fredspristagare?

– Med tanke på de många väpnade konflikter som pågår runt om i världen kan det vara värt att uppmärksamma de processer som pågår för att bygga fred. Men det var otippat att de valde bara den ena av de två parter som slöt fredsavtalet. Det är så vitt jag vet första gången man gör något sådant. När Nobelkommittén ville stödja fredsprocesserna i Mellanöstern 1994 och den på Nordirland 1998 så gav man priset till båda parterna. Jag skulle tro att folkomröstningen i söndags, då folket sa nej till fredsavtalet, spelar in. Hade FARC-ledaren fått del av priset så hade det kunnat tolkas som en kritik av folkviljan.

Varför tror du att colombianerna röstade nej till fredsavtalet?

– Fredsförhandlingar handlar om att få ihop två motstridiga mål; fred och rättvisa. I det här fallet var det många som tyckte att gerillan kom för lindrigt undan. Att de belönades istället för att bestraffas och det stack i ögonen på många.

Vad tror du att fredspriset kommer att betyda för konflikten i Colombia?

– Det kommer helt klart att hjälpa president Santos att behålla styrfarten i fredsarbetet. Han binds fast vid att fortsätta på den inslagna vägen. Och oppositionen, med förre presidenten Uribe i spetsen, kommer ha stor press på sig att bidra till uppgörelsen.

Ulrika Oredsson 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.