Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny rapport om islam och muslimer i Malmöregionen

Centrum för Mellanösternstudier publicerar i dag en ny rapport om islam och muslimer i Malmö- och Lundregionen. Den diskuterar antalet muslimer i området, vilka riktningar av islam som för närvarande är aktiva, ger ett sammanhang till Rosengårdskravallerna 2008 och debatter kring radikalisering från 2009 och framåt.

Interiör Malmömoské
Interiör Malmömoské. Foto: Leif Stenberg

Rapporten tar upp frågor kring rekryteringen av jihadister och speglar den kamp som finns om islam i Malmö och Lund. Ytterligare redovisas ett antal församlingar och föreningar, deras historik samt de olika aktiviteter som främst församlingar bedriver. I rapportens avslutande del diskuteras vilka kunskapsluckor som finns, men här betonas även föränderligheten och trender i muslimskt församlingsliv, betydelsen av transnationella kontakter, otydligheten kring antalet jihadister, interna frågor bland muslimer och församlingsledares roll.

Rapporten finns går att ladda ner här: http://bit.ly/1Xx2rGt  Länk till artikelförfattarnas debattartikel http://bit.ly/262Eo86

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.