Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nya affärsmodeller för hållbar konsumtion

Foto: Stock.xchng
Forskare från Lunds och Göteborgs universitet studerar nya sätt att producera och konsumera. Foto: Stock.xchng

Sverige ligger i täten i världen när det gäller att återvinna och ta tillvara på energin i avfall. Men tillväxten och konsumtionen i samhället fortsätter att öka, liksom mängden avfall per person och år. I ett projekt finansierat av Formas studerar forskare vid Lunds och Göteborgs universitet hur vi kan reducera avfallet och hitta nya sätt att producera och konsumera.

Forskningsrådet Formas satsar nu 24 miljoner kronor på forskning som bidrar till ett samhälle som är ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart. Det största anslaget på drygt 7,9 miljoner kronor går till Lunds universitet för forskning om avfallshantering och avfallsförebyggande.

­– Skåne är en av världens främsta regioner när det gäller avfallshantering. Vi samarbetar med ledande aktörer som NSR i Helsingborg och Sysav, som ansvarar för avfallshanteringen i södra Skåne, säger Hervé Corvellec, ansvarig för projektet och professor i företagsekonomi vid Institutionen för Service Management och tjänstevetenskap.

Huvudfokus för projektet är att knyta ihop aktörer med ansvar och kompetens inom avfallshantering. Det är först när samtalet sätter igång som avfallsförebyggande kan bli verklighet, menar Hervé Corvellec. Forskarna kommer att organisera workshops med deltagare som Naturvårdsverket, Länsstyrelsen, NSR, Sysav och kommuner som ligger i framkant.  

– Karlskrona och Ronneby satsar mycket på hållbar avfallshantering. Vi kommer också att titta närmare på Kretsloppsparken Alelyckan i Göteborg och hur man förebygger avfall inom textilbranschen i Borås, säger han.

Ofta kommer avfallshanteringen i sista hand och det är sällan en produktdesigner samarbetar med aktörerna som tar hand om avfallet. Det borde finnas postbruksanvisningar på nya produkter, menar Hervé Corvellec. Anvisningen kan beskriva hur användaren plockar isär och återvinner produkten. Forskarna tittar också på nya affärsmodeller, där producenterna behåller ägandet av produkten och istället säljer funktionen.

­–­­ Michelin i Frankrike har byggt upp ett system där de själva äger däcken och säljer lastbilskilometer. Då blir ansvaret ett helt annat för producenten. Om du säljer timmar belysning istället för lampor är du intresserad av att lamporna ska hålla länge. Sådana tankar är bärande för avfallsförebyggande, säger Hervé Corvellec.

För ytterligare information
Hervé Corvellec, professor, Lunds universitet, Institutionen för Service Management och tjänstevetenskap, 073-031 99 04, herve [dot] corvellec [at] ism [dot] lu [dot] se (herve[dot]corvellec[at]ism[dot]lu[dot]se)

Projektet som beviljas medel från Formas:
”Från avfallshantering till avfallsförebyggande - Att minska genomförandeunderskott med hållbara handlingsnät”
Totalt beviljat belopp fördelat på åren 2013-2016: 7 930 000 kronor

Läs pressmeddelande på Formas webbplats
 

Hervé Corvellec. Foto: Kennet Ruona

Hervé Corvellec, professor vid Institutionen för Service Management och tjänstevetenskap, leder forskningsprojektet om avfallshantering och avfallsförebyggande. Foto: Kennet Ruona

Eva Nelsson

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.