Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Otålig väntan på att studera igen

Foto på Firas Alrawas Foto: Gunnar Menander
Firas Alrawas Foto: Gunna Menander

32-årige Firas Alrawas, flykting från Syrien, fick permanent uppehållstillstånd i oktober. Bara några dagar senare knackade han på dörren till Språk- och litteraturcentrum i Lund. Efter flera år på flykt skulle han äntligen få fortsätta sin akademiska språkutbildning. Men det var inte så lätt som han hade trott.

Firas Alrawas har hunnit besöka SOL några gånger när universitetets tidning LUM möter honom hos Frédérique Granath, studievägledare som engagerat sig i hans ärende.

– Vi tar emot många flyktingar med otillräcklig studiedokumentation eller ingen alls. Firas är ett undantag. Han är översättare från arabiska till engelska och har också undervisat i engelska. Sista månaden i Damaskus lyckades han, mitt under pågående inbördeskrig, utverka bevis på sina fyra års studier i engelska. Dessutom har han flera rekommendationsbrev, berättar Frédérique Granath.

Ändå räcker det inte för att läsa en master vid Lunds universitet, vilket är vad Firas Alrawas vill och allra helst i lingvistik.

– Skälet är att han, liksom många akademiker från Mellanöstern, Frankrike och Spanien, inte har skrivit en kandidatuppsats. Vi kräver det på masternivå. En uppsats är en inskolning i kritiskt tänkande, som svensk högre utbildning bygger på, säger Frédérique Granath.

Läs hela artikeln i LUM

Läs hela TEMA Flykting i LUM

 

 

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.