Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 1 april

Myndighetsdialog, fler sökande till färre platser, Botaniska trädgården, SUHF:s förbundssamling, ESS och Debatt i Lund är några av punkterna i detta rektorsbrev.

Fler sökande till färre platser är ett allvarligt problem som vi återkommande har tagit upp. Denna bild bekräftas nu av UHR (Universitets- och högskolerådet) som i en analys konstaterar att intresset för högskolestudier fortsätter att öka, men antalet utbildningar och antagna minskar. Vi har påtalat detta flera gånger för Utbildningsdepartementet, därför är det bra att UHR skickat sin analys just dit. Analysen visar bland annat att antalet utbildningar i landet minskar för vårterminen 2014 jämfört med vårterminen 2013 – program med tio procent och kurser med en procent.
Totalt gick det att söka 550 program och nästan 13 500 kurser vårterminen 2014. Drygt 260 000 personer anmälde sig till kurser eller program inom högre utbildning. Av dem var över 237 000 behöriga och drygt 161 000 blev antagna. Knappt 62 procent antogs till sitt förstahandsval och drygt 87 000 blev reservplacerade. Ungefär hälften av dem som reservplacerats vid första urvalet blev utan studieplats även vid andra urvalet.
Sedan våren 2008 har antalet behöriga sökande till lärar- och förskollärarutbildningar nästan fördubblats och antalet behöriga sökande till civilingenjörsutbildningar har mer än fördubblats. Sjuksköterskeprogrammen har fått stadigt fler behöriga sökande under tidsperioden. Men antalet antagna till sjuksköterskeprogram har inte ökat lika mycket, bland annat beroende på finansieringen av studieplatser och på att några program har haft svårt att fylla studieplatserna.

För vår del har bristen på platser inneburit att vi tvingats avvisa många kvalificerade studenter som sökt till på arbetsmarknaden efterfrågade utbildningar. En för oss obegriplig utbildningspolitik som vi hoppas förändras snarast möjligt. 

Läs mer här

Taiwan. Per har haft möte med Taiwans ambassadör. Vi vill fördjupa samarbetet oss emellan på en rad områden och kommer att följa upp detta på ett nytt möte som blir förlagt till Lund.  

Botaniska trädgården räknar med ett underskott på cirka en miljon kronor. Vi värnar givetvis om Botan och våra övriga särskilda verksamheter. Vi gör vad vi kan för att inte bara bevara dem utan också utveckla dem för att möta framtiden och har bestämt att genomföra en del investeringar. Det som komplicerar frågan är att vi inte har några särskilda anslag för Botan, utan verksamheten måste bekostas med pengar från forsknings- och utbildningsanslagen. Även om vi är rädda om verksamheten så finns det därför en gräns för vad det får kosta.
Eftersom Botan är ett populärt besöksmål med en halv miljon besökare årligen ser vi gärna ett större externt ekonomiskt engagemang. Många av besökarna är de turister och invånare i kommun och region som kan ta del av faciliteterna. Universitets primära uppdrag är inte att bedriva och finansiera den publika turistdelen och därför ser vi här ett särskilt behov av hjälp med finansieringen. I Uppsala bidrar kommunen med några miljoner till den botaniska trädgården där. I Göteborg ligger den botaniska trädgården helt utanför universitetets ansvar.
Samtidigt är det väldigt glädjande att konstatera att det finns ett så stort engagemang för Botaniska trädgården, både vid universitet och runt om i Lund och i vår region. Till exempel har det bildats en Facebook-grupp, som på kort tid har vuxit till 2 700 medlemmar och som heter Rädda Växthuset i Botan. Alla som vill har möjlighet att stötta verksamheten direkt genom Lunds universitets donationskampanj, där ett av våra projekt är just Botaniska trädgården. Alla bidrag är varmt välkomna!

Läs mer på
http://www.donationskampanj.lu.se/projekt/botaniska-tradgarden
 

Myndighetsdialog hade vi med Utbildningsdepartementet i fredags. Vi diskuterade främst behovet av ökat utbildningsuppdrag och besked kom efter dialogen att vi får ett visst ökat uppdrag i vårpropositionen: 20 nya barnmorskeplatser, 40 nya specialistsjuksköterskeplatser per år.  Även lärarutbildningen får nya platser: 35 till den så kallade kompletterande pedagogiska utbildningen, och 20 till den ordinarie utbildningen.  Andra punkter gällde vissa fastighetsdonationer till universitetet som vi anser har inneburit stiftelsebildning och därför bör överföras till självständiga stiftelser. Det gäller bland annat Thomanders och Gerdahallen.  

Våra budgetdialoger med fakulteterna är nu igång. Först ut var LTH igår med många intressanta diskussioner och framöver följer övriga fakulteter.

Våra rektorskollegor på Stockholms universitet har i en debattartikel i Sydsvenskan ställt sig kritiskt ifrågasättande till satsningen på ESS. Utbildningsministern bemötte kritiken med uttalandet ”Allt kan inte ligga i Stockholm”. Fortsättning följde i en chatt där Peter Honeth och Per bemötte kritiken och chattade med Stockholmsrektorn.

Läs artikeln här

Läs Jan Björklunds svar här

Läs chatten här

SUHF:s förbundssamling. Eva och förvaltningschef Susanne Kristensson har varit i Blekinge, på Blekinge Tekniska Högskola, för att medverka i SUHF:s (Sveriges universitets- och högskoleförbund) förbundssamling. En fråga som diskuterades var vikten av att styrningen av innehållet i högskoleutbildningarna ska betona de akademiska/ vetenskapliga och konstnärliga aspekterna, medan krav på kortsiktig arbetsmarknadsrelevans inte ska tillåtas styra innehållet. Samtidigt ska lärosätena åta sig att stärka inslagen av hur studenternas framtida yrkesliv kan komma att se ut när de utformar innehållet i utbildningarna. Lärosätena utbildar för, och skapar framtidens arbeten, är en viktig fråga att lyfta fram.
Andra frågor som diskuterades var bland annat kvalitetsutvärderingssystemet och att SUHF-medlemmarna i den referensgrupp som tillsammans med departementet och universitetskanslerämbetet ska diskutera nytt förslag till utvärderingssystem är starkt kritiska till hur arbetet med referensgruppen skötts. SUHF-representanterna anser inte att det finns en samsyn kring vilket kvalitetssystem som ska tas fram.
En debattartikel med underskrifter från samtliga rektorer i landet kommer att tas fram för att förmedla budskapet var SUHF står.

IVA har hållit ett seminarium om högskolans roll i samhället där Per medverkade och bland annat redovisade hur det arbetet bedrivs vid Lunds universitet.

Magdalena Andersson (s) höll ett frukostseminarium på IVA där Per deltog. Det framhölls att Sverige tappat i konkurrenskraft inom den högre utbildningen, vilket märks genom att flera länder har passerat oss i andel av befolkningen med högskoleutbildning. Det ser bättre ut inom forskning och innovation där vi ligger runt medaljplats. Det bör vara målet även för den högre utbildningen och då måste den byggas ut kraftfullt. Flera framhöll att sänkningen av krogmomsen som kostar cirka fem miljarder per år är ett misslyckade. Per framhöll att för fem miljarder får man två Lunds universitet inom utbildningsområdet, d.v.s. resurser för att utbilda ca 60 000 studenter.

Akademikernas högskolepolitiska forum i Stockholm, som är ett arrangemang av Saco och Sacoförbunden, deltar Per i på onsdag. Forumet diskuterar kopplingen mellan högre utbildning, forskning och Sveriges framtid som välståndsnation.

Läs hela programmet här

Toronto. En delegation från University of Toronto är på besök i veckan för att diskutera ett fördjupat samarbete och de träffar såväl fakultetsrepresentanter som Eva, Per samt vicerektorerna Nils Danielsen och Kristina Eneroth. En delegation härifrån kommer att besöka dem i oktober och förhoppningsvis ska dagens möte ge några konkreta punkter som vi kan diskutera.  Även diskussioner om ett fördjupat samarbete med University of Maryland pågår.

Debatt i Lund är det på torsdag med rubriken ”Hur blir klimathotet hett?”. Klimatet förändras och det påverkar allt liv på jorden, det har forskningen slagit fast. Men når forskarna fram med sitt budskap? Till politikerna? Till allmänheten? Och leder klimatförhandlingarna egentligen någon vart? Det diskuterar panelen, som består av Markku Rummukainen professor i klimatologi i Lund och en av huvudförfattarna bakom FN:s klimatpanels rapport ”Climate change 2013: The Physical Science Basis”, Lennart Olsson, professor i geografi i Lund och en av författarna bakom rapporten ”Climate change 2014: Impacts, adaptation and vulnerability”, Anders Turesson, Regeringskansliet, tidigare svensk chefsförhandlare klimatfrågor samt Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologerna, Årets miljöhjälte 2012 och Sveriges ungdomsorganisationers representant vid klimatförhandlingarna i Rio.

Läs mer

 

Vänliga hälsningar Per Eriksson och Eva Wiberg

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.