Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 1 december

Indonesienbesök, adventskalender, soppkök för hemlösa, internationella högskolesatsningar räddade och rektorsavtackning är några av punkterna i detta rektorsbrev.

Indonesienbesök. Vi har en delegation från Indonesien på besök, som deltar i en utbildning samt studiebesök om innovationssystem och entreprenörskap. Delegaterna representerar olika myndigheter, regioner och nivåer, det vill säga universitet, ministerier (finans/industri/forskning teknologi ), forskningsorganisationer och privat sektor. Syftet med besöket är i ett första skede att inspirera och väcka intresse för Sverige och Lunds universitet. På längre sikt hoppas vi kunna etablera partnerskap och bidra till utvecklingen av Indonesiens innovationssystem. Samarbetet mellan Indonesien och Sverige är mycket aktuellt just nu och Indonesien har visat stort intresse för olika typer av partnerskap och utbyten.

Per höll en halvdag om det svenska nationella innovationssystemet och i övrigt har vi ett mycket bra program med relevanta nyckelpersoner, olika VD:ar och inspirerande föreläsare.  Under dagarna presenterar vi vårt innovationssystem, men även professorer från CIRCLE och från Sten K Johnssons centrum för entreprenörskap håller i olika föreläsningar. Regionen och Lunds kommun kommer också medverka utifrån sina perspektiv. Därutöver kommer Ideon, Medicon Village och diverse kluster att presentera sina verksamheter.


Merry Quizmas med Lunds universitet! Det börjar bli dags att summera året som har gått. Vad gäller forskningen har vi inte bara varit duktiga på att attrahera anslag under året utan mycket av forskningen har också blivit stora nyheter som spridits över världen. Vi vill passa på att tacka alla duktiga forskare som lägger ner mycket tid på den tredje uppgiften. Några av årets forskningsnyheter har samlats i adventskalendern där du kan utmana dig själv och dina vänner i en tävling. Varje lucka innehåller en fråga, och varje dag har du möjlighet att vinna två biobiljetter. Du kan också skicka adventskalendern till vänner och kollegor som ett digitalt julkort från Lunds universitet. Lycka till!

Öppna luckorna och tävla:  www.lu.se/adventskalender

Skicka adventskalendern som ett digitalt julkort till någon du känner: www.lu.se/julkort


Soppkök för hemlösa blir det i Universitetshuset på onsdag kväll mellan kl 17 och 20. Det är Lundaekonomerna och deras projekt Light som arrangerar detta. Syftet med projektet är att uppmärksamma den vardag som många behövande lever i samt att aktivt hjälpa dem att åtminstone för en stund få en lite lättare tillvaro. Det är glädjande att våra studenter har ett sådant samhällsengagemang och det är naturligt för universitetet att ge dem sitt stöd och erbjuda Pelarsalen för en soppmåltid.  

Läs mer om Light


Internationella högskolesatsningar blir kvar. Även på denna punkt har vi fått glädjande nyheter från Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, som nu slår fast att statens finansiering av Svenska institutets svenskundervisning i utlandet och internationella informationsinsatser om studier i Sverige, samt det svenska studenthemmet i Paris kommer att fortsätta. Det är glädjande att regeringen lyssnat på de argument som vi och andra har framfört när det gäller dessa viktiga verksamheter. Sedan tidigare står det klart att även Medelhavsinstituten blir kvar. Det som dock kvarstår och är mycket problematiskt är den kraftiga neddragningen på stipendier för studenter från biståndsländer.

Läs mer på regeringens sida

 

Stort grattis till vår vicerektor Sven Strömqvist som fyllt 60 år. Detta uppmärksammades häromveckan med ett mingel och ett symposium på temat ”Production and Perception in Different Modalities: Linguistic, Cognitive and Developmental Perspectives”.


Nobelfesten är det som vanligt den 10 december och Per deltar under festligheterna.
 

Rektorsavtackning blir det den 12 december med öppet hus i Universitetshuset. Per och Eva och den övriga nuvarande ledningen med vicerektorerna Sven Strömqvist, Nils Danielsen, Carl Borrebaeck och Kristina Eneroth finns på plats. Per har mottagning i konsistorierummet innan det blir tal, sång och musik i aulan. Alla är varmt välkomna!

Läs mer här

 

Universitetsstyrelsen har årets sista möte den 12 december.

 

Studenternas julavslutning är det traditionsenligt i Domkyrkan den 8 december. Per håller tal till studenterna.

 

Erikshjälpen finns sedan i somras vid LTH, där man i samarbete med Sysav och Akademiska Hus driver en second hand-butik. Nu efter ett halvår är det glädjande att kunna konstatera att mängden skänkta varor hela tiden ökar. Detta kommer våra studenter till del, då de kan få tag i billiga möbler och annat, samtidigt som pengarna de betalar kommer hemlösa och andra socialt utsatta människor till del, då stora delar av överskottet går till just sådan verksamhet.
Samtidigt finns det behov av flera volontärer som kan hjälpa till, och finns det någon som är intresserad av att göra en insats så kontakta butiksledningen på

tornavagen [at] ehj [dot] se (tornavagen[at]ehj[dot]se) eller ring 046-32 45 05 och tala med Therese Olson eller Joakim Sahrling.

 

Vänliga hälsningar Per Eriksson och Eva Wiberg

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.