Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 1 september

ESS, internationella studenter, delårsrapport, Debatt i Lund, hälsningsgille, LUX och MOOC:s är några av punkterna i detta rektorsbrev.

ESS. I morgon är det äntligen dags att sätta spaden i jorden för att inleda bygget av ESS. Det sker vid en ceremoni där utbildningsminister Jan Björklund samt hans danska kollega Sofie Carsten Nielsen, minister i den danska regeringen för utbildning och forskningen, deltar. Detta är ett viktigt steg och det blir spännande att bygget nu äntligen kommer igång. Planeringen för området mellan MAX IV och ESS tar nu också fart och vi äger denna mark, Science Village Scandinavia, tillsammans med Lunds kommun och Region Skåne. Vår framställan att få förvärva fastigheten för MAX IV till universitetet behandlas nu av regeringskansliet och ett sådant förvärv skulle sänka de finansiella kostnaderna med 25 – 30 MSEK per år och ge möjlighet att bygga och finansiera fastigheten för en kommande frielektronlaser.

Debatt i Lund. Höstens första Debatt i Lund nu på onsdag handlar om framtidens arbetsmarknad och om det väntar nya typer av jobb eller kanske mer fri tid. Femtio procent av de jobb som finns idag behövs inte om 20 år, säger forskarna. Vad gör vi då? I panelen sitter Roland Paulsen, sociolog och debattör som menar att 4-5 timmars arbetsdag räcker för att Sverige ska behålla välståndet, Annika Lillemets, riksdagsledamot (MP) som motionerat om försök till sänkt arbetstid och medborgarlön, Anne-Marie Pålsson, nationalekonom och hjärnan bakom RUT-avdraget samt Jonas Jacobsson Gjörtler, Finansutskottet (M).

Läs mer

Seminarium om rankning idag i universitetshuset där bland andra statssekreterare Peter Honeth och Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström medverkar. Universitetsrankningars nytta är ett ofta återkommande diskussionsämne. Oavsett vad man anser så spelar de roll. Vikten av dem och dess betydelse för universitet, forskare och studenter i praktiken diskuteras under seminariet i dag, där bland andra Per sitter i panelen.

Läs mer här

Internationella studenter. Denna höst har vi nästan 500 (ca 480-490) nya betalande studenter. Innan avgifterna hade vi ca 550, så vi kan alltså glädjande nog konstatera att vi nästan hämtat in tappet. En stor del av ökningen 2013 och 2014 kan förklaras av de ökade medel till stipendier som regeringen har avsatt men även av de satsningar som Lunds universitet gör i bland annat Kina, USA, Brasilien, Indonesien, Turkiet samt ett antal andra länder i Afrika, Latinamerika och Sydostasien.

Statsanslaget till Lunds universitet har minskat med 41,5 miljoner till följd av införandet av studieavgifter. Under 2013 uppgick inkomsterna av studieavgifter till 48,8 miljoner kronor, d.v.s. Lunds universitet hade mer än 7,3 miljoner mer i intäkter än det minskade anslaget. Prognosen för 2014 pekar på inkomster på närmre 70 miljoner kronor (47 miljoner i ersättning till fakulteterna) och för 2015 ca 85 miljoner kronor (57 miljoner mer i ersättning till fakulteterna), d.v.s. mer än en fördubbling av intäkterna jämfört med innan avgifterna och en ökning med 15,5 miljoner i ersättning till fakulteterna. Samtidigt bidrar avgifterna till ökad exponering av LU internationellt och även betydligt ökad service till alla internationella studenter.

Satsning på återvunna möbler. Häromveckan öppnades en ny second hand-butik vid LTH i ett unikt samarbete mellan SYSAV, Akademiska hus och Pingstkyrkan/Erikshjälpen, ett koncept som vuxit fram efter ett examensarbete av Ellen Lindblad från LTH som hon gjort hos SYSAV. I sin studie tittade hon på återanvändning av möbler och kunde då konstatera att närmare 9 000 återbrukbara soffor, resårmadrasser, stolar och bokhyllor kasserades varje år på Gastelyckans återvinningscentral. Vi på universitetet har för avsikt att göra motsvarande överenskommelse som med SYSAV som i detta fall ställt upp en speciell insamlingscontainer vid Gastelyckans återvinningscentral, så att våra kasserade möbler och annat kan återanvändas av studenter och andra. Per medverkade vid invigningen till detta utmärkta projekt.

Brevlåda för nya idéer. Inom Lunds universitet finns många goda idéer om hur vi kan bli bättre på olika sätt, både inom kärnverksamhet och stödfunktioner. För att bättre fånga upp dessa finns nu en förslagslåda. Har du förslag till möjliga förbättringar inom LU vill vi att skickar ett mail till mittforslag [at] rektor [dot] lu [dot] se (mittforslag[at]rektor[dot]lu[dot]se). Alla förslag kommer att tas upp i en grupp som leds av förvaltningschefen. Välkommen med ditt förslag!

Delårsrapport. Lunds universitets har under de senaste åren haft en stark ekonomisk utveckling som ser ut att fortsätta även under 2014. Det är framför allt inom forskningen som verksamheten ökar genom framgångar i att få forskningsmedel både från statsmakten och från externa bidragsgivare. Detta har medfört ett starkt myndighetskapital och även ökade oförbrukade bidrag hos flera fakulteter. Myndighetskapitalet ger en ekonomisk stabilitet som möjliggör strategiska satsningar, och samtliga fakulteter har planer för hur myndighetskapitalet ska användas för att skapa högkvalitativ verksamhet. Samtidigt innebär den ökade andelen externfinansiering en utmaning för universitetet i form av ett ökat samfinansieringsbehov till forskningsprojekt och infrastruktur.
Inom utbildningen har universitetet ett fortsatt mycket högt söktryck och en fortsatt överproduktion i förhållande till takbeloppet (den ersättning universitetet får av staten för utbildningen) förutspås för 2014. Fakulteterna genomför minskningar av utbildningsutbudet samtidigt som kapitalfinansierad utbildning fasas in, detta innebär att allt färre studenter antas vid flera av fakulteterna trots ett historiskt högt söktryck.
Universitetet har de senaste åren önskat fler platser av regeringen för att kunna motverka neddragningen och göra strategiska utbildningssatsningar.
Resultatet per den 30 juni är ett underskott på 102 miljoner kr (underskott på 143 miljoner kr per den 30 juni 2013) fördelat på 54 miljoner kr inom utbildningen och 48 miljoner kr inom forskningen och följer väl budgeten för 2014. Prognosen för helåret pekar på en omsättning upp mot 8 miljarder kr.

Läs delårsrapporten här

LUX invigt. I förra veckan invigdes LUX, som tillsammans med SOL-centrum fullbordar campus för HT-fakultetens institutioner. Det är verkligen roligt att se hur bra huset har blivit och hur bra det förenar gammat och nytt samt förverkligar sin del av det pågående arbetet med Kunskapsstråket som går från Juridicum och Universitetshuset och upp till MAX IV och blivande ESS.

Läs mer

Hälsningsgille för nya studenter är det nu på fredag och Eva kommer att vara på plats för att välkomna dem.

MOOC:s. Tre nätbaserade öppna kurser från Lunds universitet erbjuds nu på plattformen Coursera.org. Kurserna startar efter årsskiftet, och hittills har över 16 000 personer världen över anmält sig. Storskaliga öppna nätkurser (MOOC:s) har fått enormt mycket uppmärksamhet och är ett snabbt växande område inom högre utbildning. Lunds universitet blir det första svenska lärosäte som tillhandahåller MOOC:s via Coursera, som är världens största MOOC-plattform. Dessa kurser erbjuder LU: Greening the Economy: Lessons and experience from Scandinavia (Internationella miljöinstitutet), Global perspectives on Sexual and Reproductive Health and Rights (Medicinska fakulteten) samt Introduction to European Business Law (Juridiska fakulteten)

Läs mer och anmäl dig här

 

Vänliga hälsningar Per Eriksson och Eva Wiberg

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.