Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 15 maj

Lundakarnevalen, cancerforskning i fokus på golftävling, University Advisory Board, USI, IDAHOT-dagen, Roma Tre, Social cohesion och resa till Stanford och Berkeley är några av punkterna i detta rektorsbrev.

Cancerforskning i fokus på golftävling. Tillsammans med Medicon Village deltar Lunds universitet vid Nordea Masters, Sveriges största idrottsevenemang, som äger rum på PGA National i Bara utanför Malmö/Lund 29 maj-1 juni, som en del i vår donationskampanj. Nordea Masters är en internationell golftävling som ingår i European Tour, och som lockar närmare hundratusen besökare till golfbanan. Medicon Village och Lunds universitet vill gemensamt utnyttja potentialen i denna mötesplats. Vi finns på plats för att berätta mer om några av de utmaningar vi tar oss an för att skapa en bättre värld, med speciellt fokus på cancerforskningen. Vi hoppas också finna fler som engagerar sig i dessa frågor och vi har ett mycket bra samarbete med tävlingens arrangörer.

USI. LU ger denna vår två kurser på temat migration tillsammans med Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet. I skrivande stund är studenterna på fältarbete i Irbid i Norra Jordanien och i Beer Sheva i södra Israel. Kurserna ges inom USI-nätverket (Universitet och institut i samarbete för internationalisering) i samarbete med Svenska teologiska institutet i Jerusalem, Yarmouk University i Jordanien och Ben Gurion University i Israel.  Kurserna fokuserar bland annat på syriska och palestinska flyktningars situation i Jordanien och beduinsamhällen och papperslösa migranter i Israel.

Lundakarnevalen. På fredag börjar de stora festligheterna, vilket många av oss redan har märkt med tanke på de många förberedelser som pågår i Lundagård, men också på andra platser runt om i Lund. Det är fascinerande att se all den glädje och entusiasm som alla våra tusentals ideellt arbetande karnevalister lägger ner i arbetet att skapa en så rolig karneval som möjligt. Vi hoppas kunna besöka åtminstone några av de många föreställningarna och nöjena under karnevalen.

Läs mer om Lundakarnevalen

UAB. University Advisory Board besökte oss för sista gången i förra veckan. Liksom tidigare tillfällen under de fem år som gått har deras värdefulla synpunkter betytt mycket. Denna gång blev det en sammanfattning av vad som hänt under åren och också råd om hur vi ska ta oss an framtidens många utmaningar. Det gäller bland annat att utveckla framtidens universitet med både spets och bredd, öka den internationella rekryteringen, lyfta fram ”The Lund Experience”, bygga ut alumniverksamheten och ta vara på fördelarna med MAX IV och ESS. Vi tackar Judyth Sachs, provost vid Macquarie University, Sydney, Dr. John Hood, före detta rektor vid University of Oxford, nu Robertson Foundation, USA, samt Jan-Anders Månson, professor vid École Polytechnique Fédérale de Lausanne för de insatser de har gjort för oss på LU.

Läs mer om arbetet med att ta fram ”The Lund Experience”

Women for sustainable growth (W4SG) har sin Stockholm summit på måndag, där Per medverkar och håller tal.  W4SG bildades 2010 vid Centrum för Mellanösternstudier och drivs i samarbete med bland andra Förenade Arabemiratens ambassad i Stockholm, Zayed University och Yale University. I dag är det en fristående organisation men där LU fortsatt är en mycket aktiv partner. Konferensens tema är ett socialt och ekonomiskt hållbart samhälle genom kvinnligt ledarskap. Konferensen består av panelsamtal, workshops och nätverksmingel och pågår i två dagar.

Rektorsmottagning är det den 22 maj. Där uppmärksammar vi medarbetare och även studenter som gjort särskilda insatser för universitetet. Det blir en högtidsstund där universitetets bredd, kreativitet, rikedom och mångfald framträder tydligt.

Sommaravslutning. Tiden går fort och den 18 maj är det dags för den årliga sommaravslutningen för studenter i Domkyrkan. Per håller som vanligt sitt sommartal.

IDAHOT-dagen. På fredag hissas regnbågsflaggan på Universitetshuset av representanter från de anställdas hbtq-nätverk och hbtq-studenterna tillsammans med vicerektor Nils Danielsen. Detta inleder en temadag med fokus på hetero- och tvåkönsnormer. Temadagen sammanfaller med Internationella dagen mot homo- och transfobi, IDAHOT, en dag som firas över hela världen. Initiativtagarna är studenter och anställda som ser ett behov av en ökad kunskap om hbtq-personers villkor i ett heteronormativt samhälle. Universitetet bidrar ekonomiskt med 90 000 kr för att temadagen ska kunna genomföras. Det är särskilt viktigt att uppmärksamma denna fråga i tider när vi ser att homofoba krafter mobiliserar på olika håll runt om i världen.

Läs mer

Medicon Village höll styrelsemöte den 8 maj och verksamheten och vårt samarbete utvecklas alltmer.

Roma Tre. I veckan hade vi besök från Rektor Mario Panizza och prorektor Francesca Cantù från Università Roma Tre . Under besöket planerades det för en internationell konferens om migration i Medelhavsområdet, som kommer att äga rum i 4-5 november i Rom. Konferensen är ett samarbete mellan svenska universitet, med LU och Roma Tre som koordinatorer. Såväl forskare som politiker och diplomater kommer att diskutera dessa angelägna frågor för såväl Italien som Sverige. Mera information och call for papers kommer spridas i versksamheten inom kort. 

Social cohesion, (Stiftelsen Initiativ för social sammanhållning i Skåne) höll styrelsemöte igår. Här samarbetar LU och Malmö Högskola med Sydsvenska handelskammaren och företrädare för olika religioner med syfte att verka för ökad social sammanhållning och ökad kulturell öppenhet i vår region.

Delegationsresa till Stanford och Berkeley. Den 8 juni reser en delegation med vicerektor Sven Strömqvist i spetsen till Kalifornien för att bland annat besöka Stanford och Berkeley under ett cirka sex dagar långt besök. Rektor Per Eriksson, vicerektor Carl Borrebaeck och representanter från medicinska fakulteten, LTH, Musikhögskolan i Malmö, MAX IV, LU Open, CED, MAPCI, Donatorrelationer och Externa relationer deltar i resan.
Lunds universitet har långvariga och goda relationer med Stanford. Samarbetet har fördjupats och utvecklats under åren. Det gäller inte minst samarbetet mellan Stanford Linear Accelerator (SLAC) och MAX-lab, och samarbeten inom neurovetenskap, arkeologi samt forskningsprogrammen Culture, Brain and Learning och SCANCOR (the Scandinavian Consortium for Organizational Research).
Resan och besöken har flera syften. Det övergripande syftet är att fördjupa och utveckla relationerna och samarbeten med Stanford och lära mer om hur man arbetar med innovation och mobilitetsfrågor. Vi vill också lära av jämförelser med Stanford och få en insikt i hur man arbetar med högkvalitativa forskningsprojekt och forskargrupper – kopplingen forskning-utbildning och mobilitet mellan universitetet och omvärlden.
På Berkeley kommer vi att träffa ledningen samt ha möten med representanter från Tech Transfer, Alumni och Development Offices. Vi ska också träffa forskargrupper inom humaniora, konst och pedagogik.
Genom att bygga på befintliga goda relationer med företrädare för verksamheter vid Stanford och Berkeley vill vi stärka kontakterna, utveckla och bredda samarbeten – både befintliga och nya initiativ. Vi strävar också efter att diskutera eventuella MoU med nya partners samt marknadsföra och profilera Lunds universitet, MAX IV och ESS för att öka synligheten av Lunds universitet vid universitet i Silicon Valley.
Resan avslutas med ett besök på Googles huvudkontor för att titta på avancerade lärandemiljöer samt ett besök hos TELS (Technology-Enhanced Learning in Science) på Berkeley.

Första utdelningen av donation. I dag äger den första utdelningen från Bundy Academy’s stiftelse rum vid en ceremoni på Medicinska fakulteten i Lund, där Per medverkar. 800 000 kronor delas ut till tre forskare inom medicinsk forskning vid Lunds universitet. Mottagarna är två forskare inom neurologi och en inom kardiologi. Den generösa donationen, på totalt cirka 70 miljoner kronor, har tillkommit efter en längre tids dialog mellan Donatorrelationer och Eva och Göran Bundy.

Vänliga hälsningar Per Eriksson och Eva Wiberg

 

 

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.