Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 16 juni

Almedalen, doktorspromotionen, enklare utbildningssamarbeten, ESS, Afrikastrategi, Universitetsstyrelsen, Lärosäten Syd, Delegationsresa till Stanford och Berkeley samt Kunskapsveckan är några av punkterna i detta rektorsbrev.

Doktorspromotion den 5 juni blev en fin och minnesvärd högtid. Rektors högtidstal vände sig till de nya doktorerna, jubeldoktorer och hedersdoktorer. Några exempel gavs också om vad universitetet gör för att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Universitetets guldmedalj utdelades till Mats Paulsson för extraordinära insatser vid bildandet och utvecklingen av Medicon Village.

Läs rektors tal i Lundarektorernas blogg

Almedalen. Det börjar dra ihop sig till Almedalsveckan som äger rum första veckan i juli. Vi finns som vanligt på plats med en rad arrangemang, samtidigt som flera av våra forskare medverkar i andra arrangörers program. Bland årets programpunkter kan nämnas Science slam, som i år tar formen av en tävling med Malmö högskola, en debatt om hur vi kan få ekonomi i studentbostäder med utgångspunkt i den lyckade samverkan som vi fått till i Lund mellan LU, Lunds kommun och Akademiska hus, ett par seminarier som CMES (Centrum för Mellanösternstudier) håller i, en alumnfrukost, LU Open och LU Innovation System har två seminarier om innovationer på olika sätt och så blir det en debatt om klimatfrågan.

Läs programmet här

Enklare utbildningssamarbeten. Regeringen kom i förra veckan med ett förslag som ska göra det lättare för svenska lärosäten att anordna gemensamma utbildningar med länder som tar ut avgifter. Det är idag svårt att inleda samarbeten inom exempelvis Erasmus Mundus med lärosäten i andra länder som tar ut avgifter. Avgifter som svenska medborgare betalar till utländska lärosäten som en del av programmet, samtidigt som en del av studierna är förlagda till Sverige, anses strida mot de svenska reglerna om avgiftsfri utbildning. Utbildningsdepartementet föreslår nu i en promemoria att avgifter som inte tillfaller det svenska lärosätet eller inte avser utbildning som anordnas av det svenska lärosätet – utan går till ett konsortium med andra länders lärosäten – inte ska bedömas vara en avgift för utbildning vid svensk högskola.  Denna promemoria är nu ute på remiss under sommaren.  Vi kommer att nogsamt arbeta på ett svar till denna viktiga remiss, trots att den infaller under semestertider.

Läs promemorian här

ESS. Nu har ytterligare en finansiär till ESS blivit klar. Det är Italien som kommer att betala 999 miljoner kronor, vilket motsvarar sex procent av totalkostnaden. Samtidigt har anläggningen fått tillstånd för sitt bygge enligt miljöbalken av mark- och miljödomstolen. Men acceleratorn får inte startas innan ESS har utrett vidare hur strålningen ska begränsas.

Läs mer om Italiens bidrag på regeringens sida
Läs mer på ESS hemsida

Afrikastrategi. Arbetet med att upprätta en universitetsgemensam strategi för samarbete med lärosäten i Afrika är nu i full gång. En projektplan har beslutats av Eva, se länken nedan. En inventering av universitetets aktiviteter med och om Afrika har genomförts och kan framöver komma att kompletteras.

Läs mer här

Women for Sustainable Growth (W4SG) letar sökande till deras Young Leaders Boot Camp 2014. Man riktar sig till kvinnor mellan 21 och 25 år till ett fem dagar långt internationellt ledarskapsprogram på MiLGårdarna i Vittsjö i höst, 28/9 – 2/10. Sökande bör ha ett starkt intresse för ledarskapsfrågor och internationellt arbete, speciellt i Mellanöstern. Tillväxtverket och Lunds universitet är med och stöder detta, så vi hoppas se många sökande.

Läs mer

Delegationsresa till Stanford och Berkeley. Per har varit i Kalifornien tillsammans med bland andra vicerektorerna Sven Strömqvist och Carl Borrebaeck för att bland annat besöka Stanford och Berkeley. Lunds universitet har långvariga och goda relationer med Stanford. Samarbetet har fördjupats och utvecklats under åren. Det gäller inte minst samarbetet mellan Stanford Linear Accelerator (SLAC) och MAXLAB, och samarbeten inom neurovetenskap, arkeologi samt forskningsprogrammen Culture, Brain and Learning och SCANCOR (the Scandinavian Consortium for Organizational Research). På både Stanford och Berkeley träffade vi personer med ledningsansvar. Vi mötte även representanter från Tech Transfer, Alumni och Development Offices. Vi träffade även forskargrupper inom medicin, humaniora, konst, design och pedagogik för ”On Line Courses och MOOCs”. Det var mycket givande och vi fick stort utrymme för frågor och samtal. Vi hann även med besök på Coursera och på Google där vi togs emot av fyra av våra alumner som arbetar där.

I4J står för Innovation for Jobs och här hölls ett mycket intressant seminarium på Ideon Gateway under två dagar med ett rätt stort internationellt inslag från inte minst personer verksamma i Silicon Valley.

Lund University Research Magazine. Ett nytt nummer av Lund University Research Magazine är här. Det är ett digitalt magasin som lyfter ifrågasättande och samhällsbyggande forskning. Du kan läsa den i din iPad eller andra läsplattor och du laddar ner via appstore eller http://itunes.apple.com/app/id596523490. Magasinet är gratis och kommer ut 3 gånger per år.

Universitetsstyrelsen träffas denna gång för ett två dagar långt internat med start i morgon. I strategidiskussionen kommer bland annat SNS-rapporten (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) om vad svenska lärosäten kan lära av Stanford och Berkeley vara en viktig utgångspunkt.

Läs mer här

Lärosäten Syd. I slutet av maj träffades rektorerna och ordförandena i studentkårerna vid Lärosäten Syd. Studenterna tog upp problematiken med verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och uppmanade lärosätena att ta ansvar för VFU:n och inte lägga ansvaret på den enskilde studenten. Studentinflytande, kompensation för resor med mera var andra viktiga synpunkter från studenterna. Det är oerhört viktigt att vi får input i denna verksamhet som hamnar mellan lärosätena och andra verksamhetsföreträdare. Rektorerna tar detta med sig i förhandlingar med bland annat Region Skåne och Kommunförbundet Skåne.   

Möte med Lunds kommunledning hölls den 4 juni. Samarbetet måste betecknas som mycket gott, kanske ”all time high”. Vi har fler än 20 områden där vi samarbetar väl och allt talar nu för att kommunen också kommer att stödja Botaniska trädgården. För detta framförde också Per universitetets tack på promotionsmiddagen som hölls dagen efter kommunmötet.

Kunskapsveckan, som är ett samarbete mellan LU, kommunen och Högskolan i Kristianstad, inleds idag och Per välkomsttalar.

Läs mer här

En klimatkonferens, ”21st Century Challenges in Regional Climate Modelling” inleds i dag och Per välkomsttalar. Konferensen samlar 200 forskare från hela världen som ägnar sig åt klimatmodellering, det vill säga att beskriva hur klimatsystemet fungerar och hur det reagerar på människors utsläpp av växthusgaser. Två av de forskare från Lunds universitet som medverkar är Markku Rummukainen och Ben Smith.

Läs mer om konferensen

 

Vänliga hälsningar Per Eriksson och Eva Wiberg

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.