Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 17 december

Food-KIC, Fyra-år-före-dagen, gratis utbildning på nätet, telekomverksamheten i Skåne, Universitetsstyrelsen, EQ11-medel, AKKA-återträff och Forskar Grand Prix är några av punkterna i detta rektorsbrev

Gratis utbildning på nätet. Open access inom högre utbildning – det vill säga att erbjuda gratis universitetskurser online – kommer starkt. Lunds universitet ingår i en grupp framstående forskningsuniversitet inom nätverket LERU som under 2013 ska inventera möjligheterna att erbjuda sådan utbildning. Förutom Lund är universiteten i Oxford, Edinburgh, Amsterdam och Leiden med i arbetsgruppen. Edinburgh, Amsterdam och Leiden ger redan gratiskurser online och vi ser fram emot att lära av deras erfarenheter. Ebba Ossiannilsson, CED, har fått Utbildningsnämndens uppdrag att utreda såväl vårt eget arbete inom e-lärande som förutsättningarna för en open access-satsning från LU:s sida.

EQ11-medel. Utbildningsnämnden har beslutat föreslå rektor att fördela medel för att stimulera till ökad kvalitet inom utbildningen; det handlar om en satsning i EQ11:s efterföljd. Nämnden vill avsätta upp till en halv miljon kronor vardera på tre utredningar. Man vill undersöka hur lärandeplattformen Live@Lund kan användas bredare inom universitetet, hur fler fakulteter ska kunna få pedagogiska akademier samt hur man kan främja mentorskap i utbildning enligt SI-metoden. 70 000 kr satsas dessutom på att utveckla en studierektorsutbildning. När rektor fattat beslut om delegationsordningen kommer nämnden själv att kunna besluta om öronmärkta medel för utbildning. Två miljoner av de samlade kvalitetsmedlen fördelas av kommittén för forskarutbildning och en miljon av kommittén för internationalisering – båda sorterar under utbildningsnämnden. Resterande medel förs över till 2013, då nämnden har ytterligare sex miljoner kronor att fördela.

Fyra-år-före-dagen blev precis så bra som vi hoppats på. Dagens föreläsningar innehöll många intressanta ämnen och många bra synpunkter kom fram under panelsamtalet om framtidens utbildning, där bland andra Eva och styrelseordförande Margot Wallström medverkade.
Även kvällens fest var mycket lyckad.

Läs rektors välkomsttal här

Food-KIC. Per har varit i Bryssel på styrelsemöte för det europeiska konsortiet Foodbest. LU är drivande i arbetet.  Det måste nu sägas vara klart att det blir en utlysning av en Food-KIC då, förutom Kommissionen och Parlamentet, även Rådet prioriterat utlysning av en Food-KIC. I morgon hålls också en workshop med deltagare från lärosäten, företag, Aarhus universitet och Livsmedelsakademin i Lund.  

Forskar Grand Prix. Forskar Grand Prix i Stockholm avgjordes i förra veckan – tävlingen i att på mycket kort tid presentera sin forskning. Ett stort grattis till sinnesbiologen Marie Dacke som vann första pris med sin presentation av dyngbaggars navigeringskonst. Per satt med i publiken när tävlingen avgjordes. Forskar Grand Prix är ett fantastiskt koncept med en riktig pedagogisk utmaning. Sättet att närma sig samhället och samtidigt utmana våra forskare att kommunicera är verkligen spännande.

Läs mer om tävlingen här

Telekomverksamhet i Skåne. Arbetet fortsätter med att arbeta för att utveckla och stärka telekomverksamheten i Skåne med anledning av varslen från Sony Mobile. FIRS (Forsknings- och innovationsrådet i Skåne) har inrättat en styrgrupp för detta arbete där rektor vid Lunds universitet ingår tillsammans med regionrådet Pia Kinhult och kommunalrådet i Lund, Mats Helmfrid. FIRS har beslutat att anlita Mobile Heights med VD Mats Ekstrand och förre arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin för att ta fram förslag för hur man ska gå vidare. Aktuellt är att försöka bilda och finansiera ett kompetenscentrum vid LTH/LU med arbetsnamnet Mobile Heigth Institute.

Universitetsstyrelsen har haft möte. Styrelsen beslutade att måltalet för myndighetskapitalet ska vara 5 procent inom utbildning och 10 procent inom forskning. Detta ska vara uppnått vid utgången av 2017. Det innebär att hänsyn har tagits till dekanernas och universitetsledningens oro för att kostnadsutvecklingen riskerar att bli för kraftig och därmed för svår att bromsa om måltalet, som tidigare beslutats, skulle vara uppnått redan vid utgången av 2014. En utredning tillsätts och rektor har i uppdrag att återkomma till styrelsen med direktiven till denna utredning och även att i samband med delårsbokslut följa fakulteternas utveckling mot målen för myndighetskapitalet.

TrackIT! Utbildningsnämnden har fattat beslut om en implementeringsplan. Det är ett första steg för att nu tillsammans med fakulteterna bestämma hur vi ska arbeta med denna process.

AKKA. I förra veckan träffades några av de som genomgått ledarskapsprogrammet AKKA på en återträff, däribland Eva som talade om sina erfarenheter och sin karriärväg. Under dagen instiftades även AKKAdemien för ledarskap vid Lunds universitet, som en formalisering av AKKA-deltagarnas nätverk. Syftet är att skapa en resurs för utveckling och främjande av ett genus- och mångfaldsmedvetet ledarskap. AKKAdemien ska i ett första skede pågå under två år och finansieras med jämställdhetsmedel samt resterande medel från tidigare AKKA-program.

Läs mer om återträffen

Ny rektor i Kristianstad. Högskolan Kristianstads styrelse fattade nyligen beslut om att utse Sanimir Resic, docent i öst- och centraleuropastudier vid LU, till ny rektor. Detta om regeringen beslutar vad en enhällig styrelse ställde sig bakom. Eva, som sitter i styrelsen, känner Sanimir Resic sedan tidigare och deltog inte i beslutet på grund av jäv. Vi ser nu fram emot ett fortsatt bra och ännu närmare samarbete med Högskolan i Kristianstad.

Läs mer här

Läs även Lundarektorernas blogg

Ny rektor i Blekinge. Styrelsen för Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har föreslagit Anders Hederstierna till ny rektor. Han är ekonom och har under de senaste åren varit prorektor för BTH samt en trogen medarbetare där ända sedan Per Erikssons tid som rektor för BTH. Vi hälsar Anders välkommen i gemenskapen bland rektorer inom Lärosäten Syd och ser fram emot ett mycket gott samarbete. 

Läs mer här

Medicon Village. Eva ingår numera i ledningsgruppen för Medicon Village. Det är viktigt att vara nära delaktig i denna mycket angelägna process.

Enkätundersökning om innovation. I förra rektorsbrevet berättade vi om en enkätundersökning om forskares aktiviteter inom innovation som vi gör tillsammans med universitetet i Gent. Vi ser gärna att så många som möjligt besvarar denna.

Här är länken till undersökningen
 

Vi vill passa på att tacka för allt det fina arbete som ni alla har lagt ner under 2012 och önska en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Varma julfridshälsningar

Per Eriksson och Eva Wiberg

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.