Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 30 juni

Universitetsstyrelsen, ägande av fastigheter, Almedalsveckan, trygghetsavtal för anställda, ESS och Utbildningsnämnden är några av punkterna i detta rektorsbrev.

Universitetsstyrelsen hade ett två dagar långt internatsmöte där man bland annat diskuterade en promemoria från Utbildningsdepartementet gällande avgifter inom ramen för ett utbildningssamarbete inom högskoleutbildning. Vi har beslutat att själva omgående tillsätta en utredning kring den här frågan. Det handlar om vissa problem för svenska lärosäten att delta i Erasmus Mundus, Erasmus+, Knowledge Innovation Communities och andra utbildningsprogram som ges i samarbete mellan lärosäten inom och utom Sverige gällande att det tas ut avgifter för dessa. Det blir troligtvis så att vi kommer att skicka in ett eget förslag på hur frågan ska lösas. Juristerna behöver titta på en lösning men i dagsläget ser vi inga hinder för att det inte skulle kunna gå att lösa inom ramarna för takbeloppet. Med takbelopp avses det antal studenter som vi får ersättning för av staten.

Läs Utbildningsdepartementets promemoria här

Fastigheter. En annan fråga som nämndes på Universitetsstyrelsen och som initierats av Per är möjligheterna att köpa MAX IV-byggnaderna. En formell begäran har inlämnats till regeringen och ett statligt förvärv till universitetet skulle ge sänkta kostnader på ca 20–30 miljoner kronor per år. Medel som då kunde användas för finansiering av byggnaden för den planerade frielektronlasern eller för fler strålrör. Det är kanske inte alldeles lätt att få med regeringen på detta, men väl värt ett försök för att på bästa sätt hushålla med statens medel. Hur priset för ett förvärv ska sättas finns reglerat i vårt avtal med ägaren av byggnaderna som är Wihlborg och PEAB, vilka äger hälften var. Staten är alltså inte ägare och förlorar därmed inga inkomster som fallet hade varit om Akademiska hus ägt MAX IV–byggnaderna.

Detta ligger helt i linje med den frågan som vi driver att även få ta över våra fastigheter från Akademiska hus. Om vi hade ägt våra egna fastigheter som vi idag hyr från Akademiska hus och Statens fastighetsverk skulle vi minska våra hyreskostnader med 200 miljoner kronor om året, plus att handläggningstiden för olika fastighetsärenden kunde reduceras påtagligt.

Trygghetsavtal för anställda. Vi är allvarligt bekymrade över vad Arbetsgivarverket nu håller på med. Vi har diskuterat det i Universitetsstyrelsen och framför allt är vi förvånade över att Arbetsgivarverket genomför försämringar för dem som inte har fast anställning, som exempelvis doktorander och de med karriärtjänster såsom biträdande lektor, eftersom vi aldrig har uppfattat att det har varit något problem med det trygghets- och omställningsavtal som har funnits. Per har haft samtal med både Arbetsgivarverkets generaldirektör Ulf Bengtsson och SUHF:s ordförande Pam Fredman och de verkar inte ha förstått vidden av vad de nu förhandlar bort. Det är ofattbart. Avtalet är nu klart och vi måste därför studera det i detalj. Vi kan dock konstatera att SULF, akademikerfacket inom högskolesektorn, reserverat sig mot det avtal som nu deras centralorganisation SACO-S tecknat för dem. Man kan fråga sig om vi inte skulle behöva ett eget trygghetsavtal för högskolesektorn?

Universitetsstyrelsen har gjort ett uttalande till Arbetsgivarverket. Läs det här.
Läs mer om SULF:s reservation

Framgångsrika forskare. I den nya utgåvan av Thomson Reuters Highly Cited Researchers, som innehåller totalt 3200 forskare som rankats som top 1 % inom sitt vetenskapsfält baserat på antal citeringar, finns fyra forskare från LU med: Ron Boschma, Leif Groop, Martin Sykes och Anders Lindroth. Detta är givetvis mycket glädjande läsning.

Mer information om listan

Almedalen. Almedalsveckan pågår för fullt och i morgon inleds vårt program som kommer att pågå under tre dagar. Dessutom medverkar många av våra forskare i andras arrangemang.

Läs mer här

ESS. Regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att stimulera svenskt deltagande, utnyttjande och kompetensförsörjning kring uppbyggnaden och driften av den europeiska spallationskällan (ESS) genom att initiera och genomföra åtgärder med syfte att skapa ett brett svenskt utnyttjande av ESS inom forskning och näringsliv. Uppdraget ska genomföras i samarbete med bl a VINNOVA. I uppdraget ingår även att beskriva möjliga synergieffekter genom samlokaliseringen av ESS och MAX IV.

Läs regeringens beslut här
 

Utbildningsnämnden. Vid sista mötet för terminen beslutade nämnden om inrättande av två nya program, utbildningsprogram för masterexamen i film- och mediehistoria, samt utbildningsprogram för specialistsjuksköterskeexamen med inriktning akutsjukvård. Nämnden beslutade dessutom om särskilt urval vid antagning till läkarprogrammet för personer med doktorsexamen inom vissa inriktningar.

Läs mer om detta och annat som nämnden hade uppe på dagordningen i protokollet
 

Universitetskanslersämbetet har fattat beslut om examensrätter i ämneslärarutbildningen. Glädjande för Lunds universitet är att vi nu som första lärosäte i landet har fått examensrättigheter för lärare i kinesiska i grundskolan och på gymnasiet.  Likaså erhöll vi examensrättigheter i matematik och latin på gymnasiet.

Läs mer här
Läs beslutet här

Hemlöshet. Lundamodellen "Bostad först" för hemlösa bör bli en del av en nationell strategi. Det föreslår regeringens hemlöshetssamordnare Michael Anefur i en slutrapport som kommer idag. Det är ett besked som vi gläds åt.

Läs rapporten här
Läs mer här


Vi vill passa på att önska alla en riktigt skön och avkopplande sommar! På återseende med nya friska krafter till höstterminen.

Sommarhälsningar Per Eriksson och Eva Wiberg

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.