Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Skalbagge inspirerar till ny dieselteknik

Energimyndigheten ger 6,8 miljoner kronor till en radikalt ny princip för bränsleinsprutning i dieselmotorer. Tekniken håller på att utvecklas vid Lunds Tekniska högskola i samarbete företaget Swedish Biomimetics 3000. Tekniken efterliknar hur en speciell skalbagge, Bombarderbaggen, sprutar en irriterande vätskedimma på myror, grodor, spindlar och andra inkräktare.

– Vad man upptäckt är att baggen generar dimman med hjälp av värme, och inte med tryck, som i dagens motorer. Det innebär billigare insprutare vilka kräver mindre energi samt möjlighet till minskade utsläpp, säger Per Tunestål, professor i Förbränningsmotorer vid LTH.

Själva iden att efterlikna skalbaggens spray-metod kommer från Leeds University i England. Swedish Biomimetics 3000 har utvecklat och kommersialiserat tekniken för ett antal tillämpningar, bland annat ett motsvarande system för bensinmotorer, där det nu finns en fungerande prototyp.

Per Tunestål har varit en av initiativtagarna till att vidareutveckla tekniken för dieselinsprutning. Där är det lite svårare, jämfört med i en bensinmotor. Dels har dieselbränslet högre kokpunkt, dels sprutas bränslet inuti cylindern där trycket är högre.

Forskningsprojektet håller på i fyra år. I slutfasen räknar forskarna med att ha förstadiet till en prototyp klar. Om ytterligare något år hoppas man att tekniken kan finnas i dieselmotorer, ett tillskott som Per Tunestål uppskattar kommer att ge en bränslebesparing på ett par procent.

Också flygplansindustrin har inspirerats av den speciella Bombarderbaggens fysionomi. Den heta ångstrålen sätts nämligen igång av en millimeter stor reamotor som finns i baken på baggen.

För mer information, kontakta Per Tunestål, +46-46-2224208.

Läs mer på Swedish Biomimetics hemsida

Senaste artiklar

2017-08-17
Startskott för nytt universitetssamarbete med Chile
Startskott för nytt universitetssamarbete med Chile
2017-08-17
Kemist får ERC Starting Grant
Kemist får ERC Starting Grant
2017-08-16
Rovdjur bevarar befintliga djurarter
Rovdjur bevarar befintliga djurarter
2017-08-16
Hjärntumörcellers anpassning till syrebrist
Hjärntumörcellers anpassning till syrebrist
2017-08-14
Lunds universitet välkomnar studenter från hela världen på Arrival Day
Lunds universitet välkomnar studenter från hela världen på Arrival Day

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen