Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Skräp-RNA kan påverka sjukdomar i hjärnan

Länge har man trott att mikro-RNA eller skräp-RNA som det ofta kallas, inte har haft något viktig funktion. Men Johan Jakobsson forskare inom molekylär neurogenetik tror att det är viktigt. Det kan påverka olika hjärnsjukdomar som Parkinson eller psykiatriska sjukdomar.

2013 presenterades Johan Jakobsson som en av Framtidens forskningsledare av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF). Se SSF' aktuella video om Johan Jakobssons forskning:

 

"Det långsiktiga målet med min forskning är att förstå hur minnen skapas och lagras och använda denna kunskap till att utveckla nya typer av läkemedel. Min forskargrupp har under de senaste åren fokuserat vårt arbete på en nyupptäckt grupp av små molekyler som kallas microRNA. Dessa microRNA kommer från en typ av gener som inte producerar protein utan i stället kontrollerar cellens funktion med små RNA molekyler. Jag vill nu i detta projekt fokusera på hur dessa molekyler styr minne och inlärning, två processer som är mycket viktiga att förstå för att kunna öka vår kunskap om Alzheimers sjukdom. Genom att utföra experiment i djurmodeller hoppas mitt forskarlag kunna förklara hur dessa microRNA- molekyler fungerar samt hur de styr kognitiva processer.

Om Framtidens Forskningsledare
Framtidens forskningsledare, FFL, syftar till att identifiera och stödja yngre, lovande forskare med ledarskapspotential och ger dem finansiering till att bygga upp egna forskargrupper med internationell slagkraft. I programmet ingår också en särskild ledarskapsutbildning. Bidragen ger framgångsrika, unga forskare goda förutsättningar att bygga upp en självständig forskarverksamhet vid ett svenskt lärosäte. Forskaren ska utöver att vara excellent inom sitt område ha goda ledaregenskaper och bedömas ha goda förutsättningar att på sikt leda en större forskargrupp. Programmet är öppet för unga forskare, även utländska, verksamma vid svenskt lärosäte.

 

Senaste artiklar

2017-07-18
Upptäckta proteiner hjälper bakterier att dela sig
Upptäckta proteiner hjälper bakterier att dela sig
2017-07-17
Nybildat nätverk ska förmedla kunskap om högutbildade från Syrien
Nybildat nätverk ska förmedla kunskap om högutbildade från Syrien
2017-07-17
Barn med posttraumatisk stress kan botas effektivt på bara några timmar
Barn med posttraumatisk stress kan botas effektivt på bara några timmar
2017-07-14
Korpar planerar på samma vis som människoapor
Korpar planerar på samma vis som människoapor
2017-07-14
En bakterie simmar aldrig ensam
En bakterie simmar aldrig ensam

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen