Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Toppdiplomater blir mentorer åt Lundastudenter

Några av Sveriges mest erfarna diplomater kommer under 2014 att fungera som mentorer åt 20 studenter vid Lunds universitet. Detta är resultatet av ett unikt samarbete mellan Diplomatiska Klubben och Utrikespolitiska föreningen, UPF, vid Lunds universitet.

Diplomatiska Klubben har ett 100-tal medlemmar. Det är lundensare som efter studierna gått vidare till positioner inom UD, SIDA, EU, FN och andra internationella organisationer. Diplomatiska Klubben bedriver i samarbete med UPF ett mentorskapsprogram, som innebär att ett 20-tal studenter får var sin erfaren diplomat som mentor under ett år. Mentor och student har kontakt via mail och telefon, men de ska också träffas personligen någon gång under året, på den plats där mentorn är verksam. Studenterna får på detta sätt en inblick i diplomati och verksamhet vid internationella organisationer och kan göra ett väl informerat val om framtida yrkeskarriär.

Bland de diplomater som kommer att fungera som mentorer under 2014 finns bland andra Börje Ljunggren, f d svensk ambassadör i Kina, Anders Lidén, ambassadör i Helsingfors och tidigare FN-ambassadör, Jonas Hafström, f d USA-ambassadör, Peter Tejler, ambassadör i Teheran, Cecilia Ruthström-Ruin, ambassadör i Vilnius, och Mattias Lentz, EU-representant i Peking. UPF sköter rekryteringen av studenter till programmet. Studenterna får ansöka om att få en mentor och UPF har i år valt ut 20 studenter som kommer att få kvalificerad vägledning av erfarna diplomater.

- Mentorskapsprogrammet är en fantastisk möjlighet för studenter som har ambitionen att arbeta internationellt att få personlig vägledning från någon med gedigen yrkeserfarenhet. Det kan vara till stor hjälp att ha en egen mentor att bolla idéer med när man ska ta steget ut i arbetslivet eller när det gäller att välja masterprogram eller praktikplats. Likaså är mentorskapsprogrammet en utmärkt chans att knyta värdefulla kontakter och skaffa sig en djupare inblick i hur det faktiskt är att arbeta på organisationer som FN, EU eller Regeringskansliet, säger Karolina Schlyter och Anna Åberg som leder UPF-arbetet med mentorskapsprogrammet.

Inom Diplomatiska Klubben är det ordföranden, professor Christer Jönsson, som engagerar mentorer och som matchar studenter och mentorer efter intresse och inriktning. Christer Jönsson anser att detta är en viktig del av Lunds universitets arbete för att attrahera de bästa studenterna till Lund.

- Lunds universitet har en tradition av internationell inriktning och lokal förankring. Utbildningen här leder ofta fram till en karriär inom utrikesförvaltningen, internationella organisationer eller annan gränsöverskridande verksamhet. Diplomatiska Klubben ger LU-alumni runtom i världen en möjlighet att bibehålla sin lokala förankring. Deras medverkan i mentorskapsprogrammet, som blivit välkänt och uppskattat både inom UD och bland studenter, bidrar till att bevara och förstärka universitetets internationella profil, säger han.

 

Läs mer om UPF

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.