Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Träffa världseliten inom ljusforskning i Lund

Många av de senaste åren vetenskapliga genombrott handlar om ljus: det superupplösta mikroskopet, astrofysikens upptäckt av svarta hål, realtidsupplösning på strukturer från nanokristaller, blåa lysdioder och många fler. Nu samlas forskare bakom dessa och andra banbrytande rön i Lund 22-23 oktober på symposiet ”Light in the service of mankind – from the cosmic to the nanoscale”.

Symposiet anordnas Kungliga Vetenskapsakademin och Lunds universitet, är kostnadsfritt och öppet för alla.

- Talarna är verkligen ”the best of the best”. Dessutom duktiga presentatörer, jag hoppas på många roliga och spännande föredrag, säger Thomas Laurell, professor i medicinska och kemiska mikrosensorer och som arrangerat konferensen tillsammans med professorskollegorna Anne L’Huillier, Lars Samuelson och Sven Lidin. Samtliga är även ledamöter i KVA.

Teknikutvecklingen inom ljusmikroskopi går jättefort nu, tillägger han.

- Vi människor är väldigt duktiga på att ta till oss visuell information och när vi nu kan se processer inne i levande celler, medan de äger rum och med molekylär upplösning, förstår vi så mycket mera. 

150 personer är anmälda, flertalet från akademin, men det finns f n ca 50 platser kvar. Symposiet äger rum på Medicon Village i norra Lund. 

Konferensen är ett av flera jubileumssymposier som äger rum runt om i landet för att uppmärksamma Kungliga vetenskapsakademins 275-årsjubileum. Symposieserien är finansierad av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. 

Läs programmet här: http://www.kva.se/sv/Kalendariumlista/20151/light-in-the-service-of-man… och http://www.kva.se/globalassets/kalendarium/2015/151022-23-tentative-sch…

Jubileumssymposier: http://www.kva.se/sv/Om-akademien/Akademinyheter/nr-4-2014/jubileumssym…

Anmäl dig här: http://www.kva.se/sv/Kalendariumlista/20151/light-in-the-service-of-man…

 

Kontakt

För mer information, kontakta Sven Lidin, professor, 046-222 47 69, sven.lidin@chem.lu.se eller Thomas Laurell, professor, +46462227540, thomas.laurell@bme.lth.se

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.