Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Två forskare vid Lunds universitet blir Wallenberg Clinical Scholars

Olle Melander, som forskar om hjärt-kärlsjukdomar, och Diana Karpman, som forskar om njursvikt, blir Wallenberg Clinical Scholars.
Anslaget på 15 miljoner kronor vardera ger dem en möjlighet att fördjupa sin forskning och föra ut sina resultat i vården.

Målet med forskningsprogrammet Wallenberg Clinical Scholars är att stärka svensk klinisk forskning genom att identifiera de bästa kliniska forskarna, ge dem goda möjligheter att bedriva sin verksamhet och uppnå genomslag för forskningens resultat, både inom vetenskapssamhället och vården.

– Den kliniska forskningen är en viktig länk mellan grundforskning och den patientnära, kliniska, verksamheten. Under den kommande tioårsperioden gör vi en kraftig satsning inom livsvetenskaperna, framför allt inom grundforskning, men den kliniska inslaget som detta är också en viktig del i satsningen, berättar Peter Wallenberg Jr, ordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har 2016 utsett fem Wallenberg Clinical Scholars i Sverige, varav två är forskare vid Lunds universitet - Olle Melander och Diana Karpman.

Olle Melander. Fotograf: Apelöga
Olle Melander. Fotograf: Apelöga

Olle Melander, överläkare och professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö, Lunds universitet, har hittat flera biomarkörer i kroppen som bättre kan förutspå om en person kommer att utveckla hjärt-kärlsjukdom. Som Wallenberg Clinical Scholar ska han undersöka om dessa markörer kan vara direkt inblandade i sjukdomsutvecklingen genom att kartlägga om personer med genetiskt förhöjda nivåer oftare får hjärt-kärlproblem.

- Wallenberg Clinical Scholars ger oss möjlighet att gå från beskrivning av mekanismer bakom diabetes och hjärt-kärlsjukdom till att göra någonting åt riskerna, dvs att testa helt nya förebyggande behandlingar. Anslaget innebär också att man visar uppskattning för den breda internmedicinska forskningen som tar hänsyn till hur olika organsystem samverkar för uppkomst av sjukdom, säger Olle Melander.

Diana Karpman
Diana Karpman

Diana Karpman, överläkare och professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund, Lunds universitet, studerar de molekylära mekanismer som orsakar njursvikt. Som Wallenberg Clinical Scholar kommer Diana Karpman att undersöka om vesiklar kan bära inflammationsdrivande ämnen till njurarna. Hon kommer att försöka hitta substanser som kan stoppa olika skadliga vesiklar från att bildas och som kan hämma den skadliga immunreaktionen i njurarna. Behandlingar som räddar njurarna kan förlänga livet på patienterna med många år.

- Jag är oerhörd hedrad och tacksam over anslaget som ger mig och min forskargrupp möjlighet att studera basala mekanismer bakom infektion och inflammation i njurarna och hur dessa kan förhindras, för att rädda njurar och liv. Anslaget erbjuder stor möjlighet att bedriva translationell forskning genom att hämta frågeställningar på kliniken, studera dessa på labbet och återkoppla resultaten till samma patientgrupp med njursjukdomar, för att påverka sjukdomsförloppet gynnsamt, säger Diana Karpman.

Om programmet:

Under programtiden, 2015–2025 kommer 25 anslag att beviljas landets främsta kliniska forskare. Satsningen uppgår till 600 miljoner kronor och varje forskare erhåller 15 miljoner kronor för en femårsperiod, med möjlighet till en förlängning i ytterligare fem år.

Wallenberg Clinical Scholars är en del av den satsning på totalt 1,7 miljarder kronor som Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse gör för att stärka den medicinska forskningen och livsvetenskaperna, Life Science, under kommande tioårsperiod.

 

Läs mer på:

http://www.kva.se/wallenbergkliniskforskning

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.