Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Två nya Wallenberg Academy Fellows vid Lunds universitet

Idag tillkännagav Knut och Alice Wallenbergs stiftelse de forskare som utsetts till årets Wallenberg Academy Fellows. Två av de unga och lovande forskarna, Pontus Gourdon och Göran Karlsson, finns vid Lunds universitet. Det femåriga forskningsanslaget innebär att de kan koncentrera sig på sin forskning och ta sig an svåra och långsiktiga forskningsfrågor samtidigt som de får en möjlighet att stärka sitt vetenskapliga ledarskap.

Pontus Gourdon, vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap, studerar proteiner som sitter på ytan av celler och som blanda annat förnimmer smärta, värme och olika smakämnen. Pontus Gourdon ska ta fram tredimensionella bilder av dessa. Han kommer även avbilda proteiner som ansvarar för transporten av kopparjoner in i celler. Målet är att förstå hur dessa proteiner fungerar på molekylär detaljnivå.
De skarpa bilderna ska ge kunskap som kan användas i utveckling av läkemedel.

Pontus Gourdon
Pontus Gourdon. Foto: Markus Marcetic © Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse/Kungl. Vetenskapsakademien.

- Att bli utsedd till Wallenberg Academy Fellow skapar nya möjligheter för att bedriva banbrytande forskning inom de spännande forskningsområdena TRP och CTR jonkanaler. Forskningen ligger väl i tiden och sammanfaller med uppbyggnaden av stora infrastrukturanläggningar i Lund, så som MAX-IV. Resultaten kommer att utgöra ett enormt bidrag till grundläggande biovetenskap och skapa nya möjligheter för att på ett rationellt sätt angripa TRP- och CTR-relaterade sjukdomar och infektioner som utgör ett allvarligt hot mot människors hälsa, säger Pontus Gourdon.
Läs mer om Pontus Gourdons forskning och "Hur celler förnimmer smärta och transporterar koppar"

Göran Karlsson, Institutionen för laboratoriemedicin: Dagens behandlingar av leukemi slår ut cancerceller som snabbt delar sig, men kommer inte åt de sjuka stamceller som lurar i benmärgen. Personer som får leukemi drabbas därför ibland av återfall. Som Wallenberg Academy Fellow ska Göran Karlsson studera de leukemiska stamcellernas särart för att kunna utveckla målriktade behandlingar.  Förhoppningen är att hitta en molekylär akilleshäl som är specifik för de sjuka cellerna och mot vilken det går att rikta ett läkemedel. Lyckas han slå ut de sjuka stamcellerna kan det gå att bota patienterna från kronisk myeloisk leukemi.

Göran Karlsson
Göran Karlsson. Foto: Markus Marcetic © Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse/Kungl. Vetenskapsakademien.

- Att bli utsedd till Wallenberg Academy Fellow gör det möjligt för mig och min forskargrupp att vara mer långsiktiga och djupgående samtidigt som det ger oss energi och ett kvitto på att vi gör viktig och bra forskning. Jag uppskattar stiftelsens satsning på karriärsutveckling och ser fram emot att vara del av det här nätverket av unga, framstående forskare, säger Göran Karlsson.
Läs mer om Göran Karlssons forskning och hur han "Vill oskadliggöra cancerogena stamceller i benmärgen"

Lars B. Dahlin, prodekan med ansvar för forskning vid Medicinska fakulteten är också mycket glad.

- Det är en stor glädje för Medicinska Fakulteten och Lunds Universitet att två mycket kompetenta forskare tilldelats Wallenberg Academy Fellow för att få en  unik möjlighet att bygga upp nya forskningsmiljöer och utveckla sin forskning. Genom stödet från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse kan universitetet och fakulteten fortsätta att utveckla och stärka kompetensen inom specifika forskningsområden.

 

Läs pressmeddelande från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.