Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Universitetsstyrelsen föreslår att von Schantz blir ny rektor

Foto: Jenny Svennås-Gilner
Foto: Jenny Svennås-Gilner

Lunds universitets styrelse föreslår att professor Torbjörn von Schantz blir ny rektor vid Universitetet från och med årsskiftet. Förslaget skickas nu till regeringen som utser rektor.

Torbjörn von Schantz har varit en av fyra slutliga kandidater i rekryteringsprocessen och fick i Universitetskollegiets omröstning en klar majoritet av rösterna (27 av 46).

– Såväl beredningsgruppen som styrelsen har fastslagit att Torbjörn von Schantz är en utmärkt person att leda Lunds universitet de kommande åren. Han har en gedigen akademisk kompetens och har haft ledningsuppdrag på alla nivåer inom akademin. Jag är också väldigt nöjd med att vi kan föreslå en kandidat med mycket starkt stöd i organisationen, både bland anställda och studenter, säger styrelseordförande Margot Wallström.

Regeringen väntas fatta beslut om ny rektor i oktober. Den nya rektorn efterträder Per Eriksson och tillträder den 1 januari 2015. 

Kort om Torbjörn von Schantz:

f. 1954, gift, fyra barn, tre barnbarn och bosatt i Lund

1981 Disputerade på en avhandling om rävar: “Evolution of group living, and the importance of food and social organization in population regulation – a study on the red fox (Vulpes vulpes)”
2000 Professor i zoologisk ekologi vid Lunds universitet
1998-2002 Prefekt för Ekologiska institutionen vid Lunds universitet
2006-2011 Dekan för Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet
2004-2010 Ledamot (lärarrepresentant) i Lunds universitetsstyrelse
2013 Prorektor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

 

Läs mer på LUM:s sida

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.