Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Värmeböljor i klimatförändringens spår – varmare, längre, oftare!

Vi hör allt oftare rapporter runt om i världen om ett förändrat klimat – värmeböljor, torka och skogsbränder å ena sidan och skyfall, snöoväder och köldrekord å andra sidan. Det är en sida av klimatförändringarna som vi redan nu märker av, och som enligt en majoritet av forskarna kommer att öka i framtiden. Det är något vi måste lära oss att leva med. Den 20 maj sätter Lunds universitet värmestress i fokus och hur vi kan anpassa oss till ett varmare klimat.

På förmiddagen gör forskare, stadsplanerare, politiker, journalister, studenter och andra intresserade en vandring i Lund för att diskutera och lära oss mer om hur vi klarar av extrem hetta. Behöver vi bygga våra städer annorlunda? Får grönområden en ny roll i framtida städer för att ge oss svalka? Och hur förebygger vi sjukdom och dödsfall på grund av extrema värmeböljor?

Under vandringen kommer vi bland annat få känna på hur det är att jobba i en textilfabrik i Dhaka i Bangladesh genom ett besök i klimatlabbet på Ingvar Kamprad Design Centrum.

På eftermiddagen samlar Lunds universitet forskare från olika delar av världen som belyser problematiken kring värmestress ur olika perspektiv. Bland annat får vi lyssna till professor Will Steffen som berättar om sitt arbete i Australien kring extrema värmeböljor.

Tid och plats: 20  maj kl 08.30-16.30. Förmiddagen inleds kl. 8.30 med frukost på Pufendorfinstitutet, Biskopsgatan 3 i Lund, och därefter pågår vandringen till kl. 12 då lunch serveras på Pufendorfinstitutet. Eftermiddagens föreläsningar inleds 13.15 på Palaestra hörsal, Paradisgatan 2 på Lunds universitet. Dagen avslutas ca 16.30.

Press hälsas välkommen att ta del av hela eller delar av programmet under dagen.

För mer information och anmälan:

Läs mer här

Program (pdf) 

Om projektet

I ett tvärvetenskapligt projekt, HEAT, som har pågått det senaste året vid Lunds universitet har forskare samlats för att försöka förstå problemen och hitta lösningar på hur vi kan klara av en ökad värmestress.

Kontakt

Johanna Alkan Olsson, koordinator HEAT, mobil 0727-417990,  johanna.alkan_olsson@cec.lu.se

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.