Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arrival Day – 4000 nya internationella studenter har antagits hösten 2023

Foto på internationella studenter Foto: Ida Thelander
Dags för Arrival Day då många internationella studenter anländer till Lund

Tisdagen den 15 augusti är det Arrival Day, dagen då höstens nya internationella studenter hälsas välkomna till Lunds universitet.

Hösten 2023 har 4000 nya internationella studenter antagits för studier vid Lunds universitet. Av dessa är cirka en fjärdedel utbytesstudenter för en termin eller ett år. Resterande 3000 omfattar programstudenter på grund- och avancerad nivå samt s.k. Double Degree-, Joint program- och Study Abroad-studenter. Längden på studenternas vistelser varierar från några månader upp till 3 år.

De nya internationella studenterna kommer från över hundra olika länder världen över. De största studentgrupperna kommer från Tyskland, Kina, Nederländerna, USA, Storbritannien och Frankrike. Flertalet anländer strax före eller under Arrival Day.

Under Arrival Day den 15 augusti checkas studenterna in, får nycklar till sina studentboenden och skjutsas sedan till sitt boende. I år äger Arrival Day rum på Medicon Village.

Arrival Day utgör startskottet för två mottagningsveckor innan terminsstart som går under namnet Orientation Weeks.

I programmet för Orientation Weeks ingår en första introduktion till Lunds universitet, praktisk information som underlättar studiestart och etablering i Lund samt information om studentlivet och svensk kultur. Sociala och kulturella aktiviteter av olika slag erbjuds av en rad aktörer, till exempel International Desk, fakulteter, nationer, kårer och internationella faddrar. Programmet erbjuder många möjligheter att knyta kontakter med både svenska och andra internationella studenter.

Över 250 medarbetare och studentmedarbetare vid Lunds universitet är engagerade i mottagandet av de internationella studenterna. De mer än 150 internationella faddrarna gör det möjligt att erbjuda personlig service till stora volymer av studenter, och där kontakten student-till-student är en ovärderlig tillgång. Nationer, kårer, andra studentorganisationer samt externa aktörer så som AF Bostäder, Lunds kommun, SFI och Polisen med flera bidrar till att ge en god introduktion till studentlivet och livet i Sverige.

Arrival Day och Orientation Weeks samordnas av Kristen Clarberg, Hanna Gustafzelius och Maria Yartseva vid Externa relationer.


Läs mer
Arrival Day och Orientation Weeks: www.lunduniversity.lu.se/your-arrival-lund  
Fadderprogrammet: www.lunduniversity.lu.se/mentors-and-friends

 

Kontakt

Kontaktpersoner:
Upplägg av Arrival Day och Orientation Weeks:
Kristen Clarberg, Internationell handläggare
kristen.clarberg@er.lu.se 046-222 01 71 och 0761-03 11 44

Andra frågor rörande internationalisering vid Lunds universitet:
Richard Stenelo, Internationell chef, Externa relationer
richard.stenelo@er.lu.se 046-222 14 66

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.