Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Biologens äventyrskatt blev frimärke

Katt sitter på en kvinnas ryggsäck. Foto
Innekatten Hera följer gärna med ut i matte Julia Webers ryggsäck. Foto: Helga Haak

På jobbet har Julia Weber radarn inställd på insekter och andra pollinatörer och hur de ska överleva. Hemma är det frimärkskatten Hera som pockar på uppmärksamhet.

När Postnord utlyste en tävling för att sålla fram katter att porträttera på nya frimärken gjorde Julia Weber som över 18 000 andra kattägare och skickade in ett foto och en kort motivering. Juryn kunde inte motstå äventyrskatten Hera som blev en av fem utvalda.

– Så snart jag fick veta om tävlingen så tänkte jag att jag ska skicka in Hera. Vänner och bekanta tyckte också att jag borde göra det, så till sist skickade jag in ett foto med motivering där jag beskrev hur Hera alltid gör alla glada, gammal som ung, och hur modig hon är.

– Ingenting är omöjligt för henne; hon hoppar upp och sätter sig på ryggsäcken och spanar när vi går omkring på stan och när vi är i Malmö följer hon med in på hundkaféer. Det som utmärker henne mest är nog att hon sprider så mycket glädje. Folk ler och pekar och ibland frågar de om det är frimärkskatten.

"Gör det mesta hellre än bra"

Kändisskapet har inte förändrat Hera. ­Julia Weber berättar att det är samma pratglada och bestämda, ett och ett halvt år gamla sibiriska kattjej som tidigare. En individ som vågar allt, men gör det mesta hellre än bra, som har ett hett temperament och markerar när hon inte gillar något och som har stenkoll på allt som är viktigt för henne. Det sista är ofta samma sak som att ha koll på matte och följa med henne ut.

– Jag bor vid Mårtenstorget i centrala Lund. Hera är en innekatt, men hon gillar att följa med mig. Om hon inte sitter ovanpå ryggsäcken så knatar hon på i sitt koppel när vi går i Stadsparken eller Botan, men det går inte fort.

Forskar på pollinatörer

Sommarens fältarbete ute i skånska vallodlingar har Hera inte varit med på. I sin forskning försöker Julia Weber ta reda på om det går att hjälpa bin och andra pollinatörer att hitta mat när odlingslandskapet brer ut sig och betesmarkerna krymper.

För att öka proteinhalten sår lantbrukare ofta in blommande växter som klöver och lusern i vallodlingarna, som skördas tre gånger på en säsong. Genom att spara remsor i fälten som inte slås har Julia Weber undersökt ifall klöver och lusern kan fungera som alternativa födokällor för pollinatörerna när blommorna i beteshagarna inte räcker till.

– Då skulle vallodlingarna faktiskt kunna hjälpa bin och fjärilar med föda i kritiska situationer och det skulle öka stabiliteten i populationerna. I så fall kanske man ska fundera på att odla vall intill betesmarker mer eller mindre permanent, säger Julia Weber.

Katter får uppmärksamhet

För knappt en månad sedan gav Postnord ut frimärkena med kattmotiv. I ett häfte syns sibiriska Hera tillsammans med Bengt, en brittisk korthår från Västerås, ­Cornelis, en devon rex från Stockholm, Fifi, en ragdoll från Kiruna och Valiant, en huskatt från Kalmar.

– Jag tycker att den här tävlingen visar hur viktig katten är som sällskapsdjur och jag tycker att de har valt så bra, alla är speciella på sitt sätt. Sen kan jag inte hjälpa att jag tycker att Hera är sötast av dem alla, säger Julia Weber.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.