Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Campus Helsingborg fyller tjugo!

Bild på entré till byggnad
Den gamla Tretornfabriken byggdes om när Campus Helsingborg skulle flytta in och fick bland annat en tydlig entré.

Malmö hade börjat sträcka på sig, Halmstad hade högre utbildningar, Kristianstad likaså. I Helsingborg fanns sedan länge en bred politisk önskan om ett lärosäte, och när Boel Flodgren blev rektor fördjupades samtalen om ett samarbete med Lunds universitet. År 2000 slogs portarna upp till Campus Helsingborg. Det har nu gått tjugo år.

– Det märkliga är att mycket är sig likt. Den nybyggaranda och familjära stämningen som präglade tiden då Campus öppnade finns fortfarande kvar. Vårt arbete då var gränsöverskridande, prestigelöst och tvärvetenskapligt. Eftersom ingen hade byggt upp ett lärosäte tidigare och alla var nya var alla spjäll öppna, säger Carina Argelius, samordnare för pedagogiskt stöd på Campus Helsingborg.

Efter tjugo år här är hon lika bekant med lokalerna som med de 150 personer som arbetar här.

– Att jag stannat så länge beror både på den starka gemenskapen, men också på de korta beslutsvägar och pragmatiska lösningar som präglar Campus Helsingborg, säger Carina Argelius.

Campus Helsingborg invigdes officiellt den 21 oktober 2001 av rektor Boel Flodgren. Invigningen i det gamla Tretornhuset firades med pompa och ståt. Men det tog lite tid innan det var allmänt känt att det fanns universitet i Helsingborg. Några av de tillresta till invigningen tog taxi utanför Knutpunkten för att få skjuts till Universitetsplatsen 2.

– En chaufför hann köra ut på E6 mot Lund innan han förstod att lärosätet minsann låg i Helsingborg. Det tar tid att etablera något nytt, säger Hans Taranger, som då var tjänsteman i Helsingborgs stad och involverad i etableringen av Campus Helsingborg.

Varför Helsingborg?

Men vad var det som gjorde att Lunds universitets nya campus hamnade just i Helsingborg? För att förstå den frågan behöver man backa tillbaka till slutet av 1990-talet. Lunds universitet hade då förlorat ett antal utbildningar till dåvarande Malmö högskola, en förlust för universitetet.

– I likhet med många andra medelstora svenska städer ville Helsingborg också gärna ha ett eget lärosäte. LTH gav redan ingenjörsutbildning på Tycho Brahe-skolan, men det var oklart om de skulle få vara kvar eller plockas tillbaka till Lund, säger Peter Honeth som för tjugo år sen var förvaltningschef vid Lunds universitet.

För universitetsledningen erbjöd ett eventuellt samarbete möjlighet att visa att LU kunde ta ansvar för utbildningar även utanför Lund. När regeringen tilldelade universitetet ett antal nya utbildningsplatser blev satsningen praktiskt möjlig. Alternativet att dra ner på utbildningsplatser i Lund för att starta utbildningar någon annanstans hade varit näst intill omöjligt att genomföra, menar Peter Honeth.

– En av utgångspunkterna var att lärosätet skulle bredda rekryteringen och man tänkte sig att satsningen skulle erbjuda möjligheter för det. De utbildningar inom kommunikation och tjänstevetenskap som planerades framstod som verkligt intressanta. Dessutom visade Helsingborgs stad en stark vilja att stötta projektet, säger Peter Honeth.

Samla verksamheten

Den tänkta lokaliseringen till kvarteret Hermes och Tretorns gamla fabrik gav tillfälle att samla verksamheterna i nya och fräscha lokaler med goda kommunikationer till Lund.

Samtidigt tvekade flera av fakulteterna. Beslutet att starta ett campus i Helsingborg betraktades som kontroversiellt och mötte också starkt motstånd. Ofta var det praktiska invändningar som framfördes.

– Idag ser vi Campus Helsingborg som ett gott exempel på förnyelse och vilka krafter som kan frigöras vid en ny satsning, säger Peter Honeth.

Kompakt och familjärt

Campus Helsingborg har tjugo år efter etableringen ungefär 4 000 studenter. Andrea Mesterbasic är en av dem. Hon läser tredje året på socionomprogrammet och har siktet inställt på en chefsroll, något hon hoppas nå om fem år.

– Jag gillar att det är så kompakt här, att det är litet och att vi hela tiden träffar studenter från en massa olika program. Det är nog det där, den familjära känslan, att det är så lätt att lära känna människor, som jag kommer ta med mig härifrån. Och när jag blir chef också, faktiskt. Man vill åt den där positiva, kreativa känslan när man leder sina medarbetare, säger Andrea Mesterbasic.

Jubileumsbok istället för fest

Tjugoårsjubileet var tänkt att firas med pompa och ståt, men på grund av den pågående pandemin har festligheterna nu ställts in efter att först ha skjutits fram en gång. Ida de Wit Sandström, som projektleder jubileumsåret, höll tummarna in i det sista för att firandet skulle kunna bli av.

– När det nu inte blir någon fest är jag extra glad över att vi bestämde oss för att göra en jubileumsbok. All personal kommer att få en riktigt fin present, en rikt illustrerad bok som är sprängfylld med berättelser om och från campus, säger hon.

Rektor för Campus, Annika Olsson, är på väg att lämna Helsingborg för att bli rektor på LTH. Men hon är glad över sina år här.

– Campus Helsingborg är bra på tillämpad forskning och arbetar nära staden. Att det fanns en fortsatt stark vilja från LU centralt att utveckla Campus Helsingborg vägde också tungt när jag sökte uppdraget, säger hon.

Många medarbetare vittnar om en arbetsplats där det är högt i tak med utrymme för mycket kreativitet. Vad tror du att det beror på?

– Prestigelöshet är ett nyckelord här. Det finns inga dumma frågor eller dåliga idéer. Grundfilosofin är att arbeta med de som har idéerna, det spelar ingen roll var i organisationen man är. Det gör nog att är högt i tak, säger Annika Olsson.

Campus Helsingborg genom åren

1891 –Tretornfabriken tas i drift. 

2000 – Campus Helsingborgs verksamhet inleds.

2001 –  Campus Helsingborg invigs den 21 oktober av Boel Flodgren, då rektor för Lunds universitet. Lunds tekniska högskola och Socialhögskolan flyttar sina verksamheter till Campus Helsingborg.                

2002 –  Anders Hallgren tillträder som rektor för Campus.

2003 – Institutionen för service management bildas formellt.

2007 – Lars Haikola tillträder som rektor för Campus Helsingborg.

2008 – Institutionen för kommunikationsstudier bildas.

2011 –  Jesper Falkheimer tillträder som rektor för Campus Helsingborg. Den första avhandlingen i tjänstevetenskap kommer ut.

2012  – Kandidatprogrammet i modevetenskap startar. Institutionen för kommunikationsstudier omvandlas till Institutionen för strategisk kommunikation. ReLog etableras.

2015 – Den första kullen modevetare tar examen.

2017 – Annika Olsson tillträder som rektor för Campus Helsingborg.

2018 – Helsingborg Live startar.

2020 – Lunds universitet ställer om till digital undervisning för att minska spridningen av covid-19. Socialhögskolan startar en hälso- och sjukvårdskuratorutbildning. Campus expanderar in i Mindpark. Vattenhallen etablerar verksamhet på Campus Helsingborg.

Campusveteranen Carina Argelius. Foto: Sanna Trygg
Förre förvaltningschefen Peter Honeth. Foto: Johan Wssman
Socionomstudenten Andrea Mesterbasic. Foto Sanna Trygg
Avgående rektor Annika Olsson. Foto: Kennet Ruona

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.