Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Det här kan du ge fåglarna vintertid

Liten fågel vid foderbord. Foto.
Svålen från julskinkan, smör och feta fröer. Det är bra mat för småfåglar vintertid. Foto: Johan Nilsson

Svålen på julskinkan är bättre än saffransgula lussekatter. Det säger biologen Andreas Nord om vad som är bra respektive mindre bra fågelmat i vinterkylan.

Det är en myt att saffransbullar dödar fåglar. Långt innan mängden saffran blir dödlig har fåglarna blivit mätta och slutat äta. Det berättar Andreas Nord apropå det seglivade påståendet att saffran är jättefarligt för fåglar och att de kan dö av små mängder.

Bortsett från saffran är bröd, eller för den delen kakor, generellt dålig fågelmat som inte ger den energi fåglarna behöver på vintern. Bröd och kakor är tomma kolhydrater. Nej, fett ska det vara, menar Andreas Nord.

Viktigast i norr

Svålen på julskinkan är perfekt. Fettrika fröer går också bra. Eller för den delen talgbollar, tipsar han.

Fåglar klarar sig utan att bli matade, de är duktiga på att själva hitta föda. Ändå är det bra att människor matar dem på vintern, anser Andreas Nord. Lite hjälp kan alla behöva, även fåglar. 

Men det är viktigt att vara nog med hygienen, för fågelmatare kan vara en riktig grogrund för bakterier. Låt inte mat ligga och skräpa på marken, och tvätta gärna matningsapparaten ordentligt emellanåt, tipsar Andreas. 

I norra Sverige kan utfodringen ha en mer avgörande betydelse för fåglarna. Inte minst för en inflyttad fågel som talgoxen.

– Talgoxen följde med människor norrut, exempelvis rallarna som matade dem. Än idag tror jag att de "norrländska” talgoxarna behöver hjälp med maten vintertid, säger Andreas Nord.

Mata för vår egen skull

Andreas Nord vill gärna framhålla en ofta förbisedd aspekt på fågelmatning: Betydelsen som matningen har för människor.

– Vi mår bra av att mata dem. Vi kommer närmare naturen och vi ser att vi kan hjälpa till. Det är bra för vårt eget välbefinnande. 

En tidigare version publicerades på Biologiska institutionens webbplats 2020-12-10.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.