Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Gör om, gör rätt!

Tre bilder: glödlampor i tak, blad och en pelargång
Det anses inte vara meriterande att göra replikeringsstudier, men forskarna och samhället behöver veta vilka studier som håller, menar Burak Tunca. Foto: Erol Ahmed, Evan Smogor och Hans Reniers/Unsplash

Vetenskap ska gå att reproducera, men i verkligheten är det ett steg som ofta förbigås. Forskaren Burak Tunca på Ekonomihögskolan ser flera möjliga åtgärder för att göra forskningen bättre – och öppnare.
– Forskare bör alltid förregistrera sina studier och vara öppna med sin data. På så vis kan vi undvika bias och att hypoteser förändras under arbetets gång. Det är vanligt sunt förnuft, säger han.

Låter ett forskningsresultat lite för bra för att vara sant? Då är det mycket möjligt att det är så. De senaste åren har en växande rörelse inom forskarvärlden präglats av ”the replication crisis” och krav på ”open science”. Det handlar om att forskning, ofta samhällsvetenskaplig, men också andra ämnen, som inte gått att styrka genom försök att återskapa resultaten – replikering. Men också om att forskningsrönen låses in bakom betalväggar hos vetenskapliga tidskrifter.

Porträtt av man
Burak Tunca har försökt att replikera två kända konsumtionsstudier utan att lyckas. Foto: Johan Persson

Dessa frågor tas upp i journalisten Hanne Kjöllers omdiskuterade nya bok Kris i forskningsfrågan – eller vad fan får vi för pengarna?, men de lyfts också av forskare runt om i världen och vid LU av bland andra Burak Tunca, universitetslektor i företagsekonomi på Ekonomihögskolan.

Han är kritisk till det nuvarande upplägget för vad som brukar klassas som trovärdig forskning: publiceringar i rätt tidskrifter och peer-review.

– Många, kanske särskilt journalister, tar peer-review som en garant för att det är god forskning. Men peer-reviewers framför främst teoretiska resonemang och begär sällan att få titta på datan bakom studien. Det förvånade mig redan som doktorand: vem kontrollerar att jag inte räknar fel? Svaret blev: ingen, säger han och tillägger:

– En högt rankad och prestigefull tidskrift vill främst publicera nya och spännande rön. En replikeringsstudie är sällan intressant för dem. Vi forskare vet att en del studier inte replikerar, men allmänheten hör sällan talas om det eftersom en ”misslyckad” studie inte har samma nyhetsvärde.

Testar kända konsumtionsstudier

I två kommande vetenskapliga artiklar testar Burak Tunca med medförfattare två kända konsumtionsstudier. Den ena visade att kvinnor med kläder och väskor från lyxmärken signalerar att deras partner är hängiven just dem – och därmed skyddar kvinnan sitt förhållande från konkurrerande kvinnor. Den andra visade att folk anser att konsumtion av ”super-sized” portioner, av exempelvis hamburgare och kaffe, signalerar hög status. Gemensamt för de båda studierna är att de fått mycket uppmärksamhet i media.

– Särskilt studien om portionsstorlekar har haft stort inflytande och nått många människor, säger Burak Tunca.

Han och hans kollegor ansträngde sig för att vara neutrala inför sina försök att replikera de båda studierna. De förhandsregisterade teorier och metoder för att inte påverkas av förväntningar på vad de skulle hitta.

– Vi lyckades inte replikera dem och få fram samma starka samband, varken med lyxstudien eller portionsstudien, säger Burak Tunca.

Frågetecken

Han är noga med att påpeka att han inte menar att de tidigare nämnda studierna är felaktiga, men att replikeringens resultat skapar frågetecken. Varför gick det inte att replikera? Har till exempel något i vår kultur förändrats sedan originalstudierna gjordes?

– Vi pekar inte ut någon enskild forskare, utan vi säger bara att det behövs forskas mer. Det är allt, säger han.

Han menar att det hos många finns en felaktig föreställning om att replikeringsstudier skulle vara lättare än annan forskning.

– Du räknar på komplexa dataurval, använder olika sorters statistiska metoder och måste verkligen vara neutral och metodologiskt noggrann. Folk behöver kunna lita på det du gör.

Forskar om marknadsföring

Burak Tunca forskar i vanliga fall om marknadsföring, ofta med digitalt fokus, och om konsumtion. Han ställer retoriskt frågan: ”Vilket universitet i Sverige är mest transparent med sin forskningsdata och sina resultat?” I mitt huvud är det blankt.

– Öppenhet i forskningen kan ge universitet en ny edge. Det är en marknadsföringsnisch som är ledig och som skulle kunna ge Lunds universitet, eller något annat universitet, en konkurrensmässig fördel.

Sedan några år tillbaka är Burak ­Tuncas alla tidskriftsartiklar tillgängliga genom open access. Och han förregistrerar alltid sina studier.

– Vetenskaplig forskning är det bästa vi har för att driva vårt samhälle framåt. Men vi behöver bli bättre för att vara säkra på att det är tillförlitlig forskning.

Fem sätt att förbättra forskningen enligt Burak Tunca

1. Gör fler replikeringsstudier 
– Idag är det inte meriterande att göra replikeringsstudier eftersom att de inte visar upp något ”nytt”. Men forskarna och samhället behöver veta vilka studier som håller.

2. Förregistrera
– Forskare kan registrera hypotes och metoder redan innan man samlar in data. Det finns tidskrifter som tar emot ”registered reports”, ger peer-review halvvägs och löften om publicering. Då får vi även forskning som säger ”vi misslyckades med att hitta ett samband mellan A och B’’. Det är också ett resultat.

3. Visa datan
– Jag tackar nej till att vara peer-reviewer om jag inte får ett gott skäl till varför jag inte får granska datan också. När vi hör av oss och vill göra replikeringar får vi inte alltid svar när vi ber om data, eller så har hela dataset gått förlorade.

4. Förbättra peer-review-systemet 
– Peer-review i dag handlar mest om teoretiska diskussioner och är ett sätt för den forskare som granskar att själv göra sig ett namn, inte om att granska faktiska data eller analys. Alldeles för mycket av resultaten tas för givna.

5. Låt kandidat- och masterstudenter göra jobbet 
– De kan lära sig mycket värdefullt om vetenskap genom att försöka upprepa tidigare resultat. Men i dag ska även dessa studenter bidra med ”ny” kunskap och replikerande studier premieras sällan.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968. Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda. Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.