Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LU Futura slutar med flaggan i topp

Porträtt på kvinna.
Lynn Åkesson är föreståndare för LU Futura. Foto: Kennet Ruona

LU Futura, tankesmedjan med syftet att tänka nytt och fritt inför kommande framtidsscenarier, drabbades själv rejält av framtiden. Av de tre planerade arbetsåren åts hälften upp av pandemin och många arrange­mang fick ställas in.
– Men det vi hann med var framgångsrikt och i höst har vi en spännande agenda, säger LU Futuras föreståndare Lynn Åkesson.

Hon hade gärna sett en fortsättning med ett nytt arbetslag efter årsskiftet – för en tankesmedja som LU Futura är precis vad ett universitet som Lunds behöver, tycker hon. Det visar inte minst det intresse och den uppslutning vid de arrangemang som tankesmedjan hunnit genomföra. Futura-samtalen om till exempel Brexit, klimatet, markanvändning och språkkrav för medborgarskap drog mycket publik. Inbjudna politiker och andra med anknytning till de olika ämnena ­tackade heller sällan nej till att vara med.
– Särskilt roligt var det när vi talade om hur vi ska bruka vår jord då både bönder, borgare, adel och präster var med, säger Lynn Åkesson.

Ett modigt initiativ

Tankesmedjan startade hösten 2018 med en forskare från varje fakultet, två studenter, en föreståndare, en biträdande före­ståndare och en kommunikatör. Ett modigt initiativ och mer angeläget än någonsin med så mycket osäkerhet runt omkring oss, menar Lynn Åkesson.
– Det mesta i vår akademiska vardag är målstyrt och fullt av leveranskrav. Det lämnar så lite utrymme för det undersökande och experimentella. Det är en försummad nisch inom akademin – utbyte av tankar människor emellan, tycker hon.

En framtidstänkare

Att kommunikationen var med från början beskriver Lynn Åkesson som en framgångsfaktor. Det har bland annat inneburit möjlighet till filmer och poddar som har bidragit till att man i alla fall kunnat ha viss verksamhet igång under pandemin. ­Annars är inte möten och diskussioner på Zoom och Teams mycket för en framtidstänkare.
– Digitala möten förutsätter en agenda. Alla kan inte prata i mun på varandra, men det behöver man för det kreativa flödet. Att spåna tillsammans kräver fysisk närvaro, säger Lynn Åkesson.

En studentenkät

Framtidsveckan i oktober är en central verksamhet för LU Futura. Den visade sig klara det digitala formatet ganska bra förra året och i år hoppas man att mer ska kunna vara öppet för fysiska möten. Under den veckan kommer bland annat en student­enkät att presenteras.
– I den tas upp hur studenterna ser på framtiden och vilken typ av utbildning de tror kommer att krävas.
Ett mer experimentellt inslag handlar om universitetets 375-årsjubileum, det vill säga det som infaller under 2040-talet.

Ett framtids-LUM

Här låter man bland andra forskare inom biofysik och annan vetenskap beskriva sina då aktuella forskningsfrågor. Lynn Åkesson beskriver fiktionen som en bra metod för framtidsvetande och man har redan haft ett tiotal workshops kring detta tema. Resultatet presenteras i form av ett nummer av denna tidning, Lunds universitets magasin, ett framtids-LUM, med intervjuer och reportage från 2041.
Som det ser ut just nu avslutas LU Futura till årsskiftet. Mycket av det som tänkts, stötts och blötts hos tankesmedjan finns bevarat i form av skriftliga sammanställningar från Futura-samtalen och filmer och poddar. Lynn Åkesson och Futura-medlemmarna arbetar nu också med en publikation om erfarenheterna av hur man kan arbeta förberedande för olika typer av framtider.
– Publikationen har arbetsnamnet ”Det futuristiska testamentet”, berättar hon.

Fotnot. Läs mer om Framtidsveckan på lu.se/framtidsveckan

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.