Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds universitet firar årshögtid och flaggar till stöd för Ukraina

Foto på Ukrainas flagga Wikimedia commons
Ukrainska flaggan hissas på Lunds universitets årshögtid

Den 4 mars firas Lunds universitets årshögtid till minne av universitetets invigning 1668. Universitetet hissar denna dag Ukrainas flagga till stöd för ukrainska lärosäten och för alla civila som drabbats av Rysslands invasion. Flaggan hissas också som en manifestation för demokrati och frihet, universitetens universella gemenskap och för akademisk frihet.

Årshögtiden startar klockan 16.00 i Universitetsaulan och är öppen för allmänheten i mån av plats. Högtiden inleds med tal av rektor Erik Renström och därefter delas universitetets guldmedalj ut liksom det administrativa priset och studenternas pris för utmärkta lärarinsatser inom undervisningen. Även stipendium ur Karin Dahlgrens minnesfond delas ut. Det blir därutöver högtidsföreläsning och tal av pedagogiska pristagare och Lunds universitets studentkårer, LUS, samt musik.

Årshögtiden hålls traditionellt i anslutning till Karldagen, som var den dag då Lunds universitet invigdes 1668. I år har högtiden flyttats med anledning av pandemin.

-I år får vi anledning att fira och särskilt lyfta utbildning efter två långa år av pandemi. Lunds universitets starka position som lärosäte beror på de fantastiskt engagerade medarbetarna och studenterna och några av dem får vi möjlighet att hylla idag. Vi skänker också en tanke till kollegor, studenter och civilbefolkning som drabbats av kriget i Ukraina, säger Lunds universitets rektor Erik Renström.

Läs mer om Årshögtiden och hela programmet med pristagare och talare

Läs mer om Lunds universitets information till medarbetare och studenter med anledning av krisen i Ukraina