Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Medicon Village – från ifrågasatt satsning till hyllad tioåring

Byggnad.
Byggnaden The Spark blev klar härom­året och fungerar som entré till Science Village. Foto: Kennet Ruona

Det var inte ett helt okontroversiellt beslut att samla cancerforskarna i Astras övergivna lokaler för tio år sedan. Carl Borrebaeck var vice­rektor på den tiden och drev på flytten, som i sig kostade 50 miljoner i centrala universitetskronor.
– Jag var inte särskilt populär bland dekanerna då, säger han. Men nu har Medicon Village visat sig vara ett lyckokast och en nationell resurs.

Idag är det svårt att hitta någon som kritiserar Medicon Village. Man kan tycka att den övergripande ägar- och förvaltningsstrukturen är lite rörig och alla sitter i varandras styrelser. Men som nye avdelningschefen på LU Innovation, Niclas Nilsson, säger:
– Oavsett den komplexa strukturen så är ju alla oerhört angelägna om att allting ska fungera här.

Porträtt på två män.
Avdelningschef Niclas Nilsson och affärsutvecklare Thomas Rundqvist på LU Innovation. Foto: Maria Lindh

Hans kollega, affärsutvecklare Thomas Rundqvist, kan inte heller se några sprickor bakom den glänsande fasaden där han sitter i det senaste hustillskottet, The Spark, med hela sektionen Forskning, samverkan, innovation, FSI. Här finns också flera lite större väletablerade företag som LU Innovation är särskilt tacksam för, eftersom dessa redan har gjort den resa som deras forskare med företags­idéer har framför sig.
– Nya små företag är beroende av riktigt bra styrelseledamöter och här i Medicon Village finns ju en fantastisk källa att ösa ur, säger Thomas Rundqvist.

Lämnade över nycklarna

Det var i januari 2012 som Astra Zeneca flyttade till Mölndal och lämnade över nycklarna till sin forskningsanläggning här till nybildade Medicon Village. Över 80 000 kvadratmeter lokaler med laboratorier och kontorsutrymmen skulle fyllas och bli basen för en bred regional samverkanssatsning på livsvetenskaper, life science.
LU:s dåvarande styrelseordförande, ­Allan Larsson, hade gjort mycket av förarbetet på uppdrag av det regionala forsknings- och innovations­rådet FIRS i vilket även ­Region Skåne, Lunds kommun och Malmö stad ingick. Donatorn Mats Paulsson bidrog med hundra miljoner kronor till köpet av lokalerna – och i slutet av det året hade 70 verksamheter med 570 medarbetare flyttat in. Året efter kom cancer­forskarna, 200 stycken till en början. De flesta kom från närliggande BMC, men även från Malmö (se artikel på nästa sida).

Porträtt på två män.
Petter Hartman (till höger) är VD på Medicon Village Innovation och Heiko Herwald är vice­dekan för Medicinska fakulteten. Här i The Spark. Foto: Kennet Ruona

Farhågor om en splittrad medicinsk fakultet uttrycktes liksom risken för att ­Medicon Village skulle bli en förlustaffär i form av tomma lokaler med gammal utrusning som ingen behövde. Idag kan Heiko Herwald, vice­dekan för Medicinska fakulteten och ledamot i Medicon Village Innovations styrelse, konstatera att så blev inte fallet.
– Visserligen har fakulteten inte den bästa ekonomiska situationen just nu, men det beror på höjningen av pensionsåldern, ökade lönebikostnader och låg uppräkning av det statliga anslaget, säger han.
Några tomma lokaler ser han ingenstans.
– I BMC är det fullt, liksom på CRC i ­Malmö och likadant ser det ut att vara här i Medicon Village, säger Heiko Herwald.

Företag och verksamheter i kö

Petter Hartman, VD på Medicon Village Innovation, bekräftar att det stämmer och ser tacksamt på de grävskopor som just nu bygger parkeringshus och han är förhoppningsfull inför det norra området där det fortfarande finns mark för expansion.
– Vi har företag och verksamheter i kö här just nu. För att möta efterfrågan ­behöver det planeras för ytterligare expansion under kommande år, säger Petter Hartman.
Just nu är statusen cirka 2 700 personer fördelade på 180 verksamheter varav företagsdelen utgör 30 procent, Region Skåne 50 procent och Lunds universitet 20 procent.
Heiko Herwald uppskattar antalet medicinska forskargrupper till ett 20-tal och han menar att det vetenskapliga landskapet har förändrats.
– Den klassiska enskilda forskaren finns inte längre, utan nätverk och samverkan har blivit så mycket viktigare, säger han som en förklaring till varför anläggningar som denna behövs.

Inom bröst- och prostatacancer

Främst är det grupper inom bröst- och prostatacancer som är etablerade i ­Medicon Village. Men även stamcellsforskning är stort här. Ett regenerativt centrum är på gång och häromåret gick cancerforskarna ihop i Lunds universitets cancercentrum, LUCC. Här finns även Perituskliniken med specialistkompetens inom prostatabehandling och det finns funderingar kring en motsvarande klinik för bröstcancer.

Porträtt av man.
Carl Borrebaeck. Foto: Apelöga

När Carl Borrebaeck, som själv är cancerforskare, tittar i backspegeln och samtidigt ser på forskningsanläggningen idag, känner han sig väldigt nöjd.
– Nu har ju Medicon Village mognat och allt vad en entreprenör kan önska finns på plats. Hela innovations- och inkubationsverksamheten i form av LU Innovation och Smile-inkubatorn är här. Och cancerforskningen har fått så mycket bättre förutsättningar.
Han har lyckats väl med sin egen verksamhet och startat fem företag. Fyra finns i Medicon Village och sysselsätter mellan 150 och 200 personer. Via ett av dem, Immunovia, har ett tidigt test för bukspottkörtelcancer, pankreas, nyligen introducerats kliniskt på den amerikanska marknaden. Det är ett enkelt blodprov att ta och används nu på personer som har den sjukdomen i släkten och kan förväntas vara i en riskgrupp.
– Om sjukdomen upptäcks tidigt ökar överlevnadschansen från fem till femtio procent, säger Carl Borrebaeck.

Många intressanta idéer

På LU Innovation berättar Thomas Rundqvist att det finns många intressanta idéer för vidareutveckling bland lundaforskarna inom life science, men att processen är lång till färdigt bolag. Dock har LU Holding fem bolag som kommer från forskningen vid LU och som nu är på Medicon Village. Bland andra SAGA Diagnostics AB och Gedea Biotech AB.
 VD Petter Hartman ser gärna att företagen inom anläggningen ökar och han säger också att forskningen, den akademiska delen, är motorn i Medicon Village. Till hösten firar forskningsanläggningen sitt tioårs­jubileum och planerar bland annat för vetenskapliga symposier.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.