Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Röntgenljus lär oss mer om forntiden och kastar nytt ljus på människan

Ett ben av en 9000-år gammal uroxe som undersöks med röntgenljus. Foto.
Ett ben av en 9000-år gammal uroxe undersöks i en synkrotronanläggning i Italien. Foto: Björn Nilsson.

Kan ett ben från en 9000 år gammal uroxe ge förjupad kunskap om våra förfäder, och kasta nytt ljus på hur vi lever idag? Absolut, menar arkeologen Björn Nilsson som använder röntgen- och neutrontekniker för att studera forntida material på atomnivå.

Att studera föremål på atom- och molekylnivå är lite som att göra en utgrävning i miniatyr. Istället för att gräva ut en boplats, undersöker du mikrostruktrer i ben, keramikskärvor, sten- eller metallredskap. På en boplats studerar vi föremålens sammanhang och ordning. Man söker samband mellan olika föremål och större anlagda strukturer som människor har lämnat efter sig, säger Björn Nilsson, arkeolog vid Institutionen för Arkeologi och Antikens Historia, och fellow vid LINXS, Lund Institute of Advanced Neutron and X-Ray-Science.

När vi studerar ett arkeologiskt föremål med röntgenavbildningstekniker eller neutronspridning kan vi få fram liknande information. Vi kan se strukturen på olika material och hur de är sammansatta. Den höga upplösningen, precisionen, och inte minst kombinationen av olika undersökningstekniker har inte varit möjlig tidigare.

Upplösningen är skillnaden

Björn Nilsson förklarar att synkrotron- och neutrontekniker lämpar sig särskilt väl för att studera komplexa material, exempelvis sten- och järnföremål med mikroskopiska rester av material som de kommit i kontakt med under brukstiden, eller ben från djur och människor. Undersöker man enklare föremål, som kanske är gjorda av endast ett material kan man använda sig av enklare röntgentekniker.

Ett exempel på ett komplext material är ett ben från en 9000 år gammal uroxe som påträffades under utgrävningar i en torvmosse några mil utanför Lund. Björn Nilsson och hans kollegor har använt sig av en teknik som heter mikrotomografi, där man gör en tredimensionell bild av benet för att kunna studera det i sin helhet. Modellen, som togs fram vid forskningsanläggningen Elettra i Italien, visade att benet hade en skottskada – i benet satt resterna av en pil gjord av ben.

Det är första gången vi har kunnat hitta spår efter en benspets i ett uroxeskelett. I några ovanliga fall har man påträffat rester av flinta i uroxeben. Men nu vet vi alltså att även benspetsarna användes vid storviltsjakt.

Det är upplösningen och känsligheten som gör skillnaden. Vanlig röntgen gör inte skillnad på ben och ben. Men med högre upplösning vi få fram en helt annan typ av information. Då kan man gå vidare och undersöka mer: till exempel vilka grundämnen finns det i benet? Var pilspetsen bestruken av gift?

Den här typen av information öppnar upp för ny kunskap och frågor om hur våra förfäder levde menar Björn Nilsson. Hur kunniga var dem vad gäller att framställa gift? Hur vanligt var det att jaga med pilar gjorda av ben? Och varifrån kom benet som pilen gjordes av?

Andra perspektiv på järn-och ståltillverkning

Ett annat område där synkrotron- och neutrontekniker kan ge nya perspektiv är järn- och ståltillverkning, som har pågått i Sverige i cirka 3000 år, sedan järnåldern tog vid. Tidigare har det varit en utmaning för arkeologer att studera järn eftersom det rostar och förstörs. En process som accelerar när objekten tas upp ur jorden och kommer i kontakt med fukt och syre.

Med neutroner kan vi se kol- och stålhalt i järnet, och därmed blir det lättare att förstå hur väldigt rostiga föremål en gång sett ut, hur de tillverkades och hur vi bäst bevarar dem. Under vissa delar av järnåldern vet vi att ståltillverkningen var på en mycket hög nivå, och undersökningar från olika platser berättar mer om hur dessa tekniker spriddes och användes.

Ny bild av Skandinavien?

Björn Nilsson tror att forskningen på sikt kan komma att ge oss en ny bild av Skandinavien, som ofta varit sett som underutvecklat under järnåldern. Inte minst eftersom synkrotron- och röntgentekniker kan ge snabbare svar och skynda på forskningen.

Vi vill studera vardagsföremål, som knivar och kärl för att få reda på hur vanliga människor levde under olika tidsperioder. Bulken av det som hittas från järnåldern, som på boplatser som Uppåkra är just bruksföremål.

Kan vi identifera mönster på boplatser som vi inte har sett tidigare? Kanske, eftersom rostiga bruksföremål är väldigt vanliga i utgrävningar i Sverige. Nu har vi teknikerna att studera hur de är sammansatta, och därmed få mer ledtrådar om hur utbredd handeln var, och varifrån järnet och stålet kom.

Forskningsfältet sitter ihop med frågeställningar om människan

Björn Nilsson reflekterar att forskningsteknikerna också kan ge svar på grundläggande frågor om hur vi männsikor har utvecklats. Hur kommer det sig att vi använder material och teknik i allt mer komplexa former idag?

Ett intressant område att utforska är förhistoriska beteenden kopplat till material och teknikanvändning. Sedan järnåldern har vi människor blandat material, tillverkat redskap av järn och stål, och bränt träd för att få träkol. Kan den arkeologiska materialforskningen ge oss en mer nyanserad bild av varför vi brukar naturresurser som vi gör idag i det moderna samhället?

Sist men inte minst framhåller Björn Nilsson att vi ännu bara är i början av en ny forskningsvåg vad gäller ny kunskap och nya möjligheter.

Det är min starka övertygelse att vi kommer att se mer och mer upptäckter inom områden som medicin och häsa. Jag tror också att gränsen för vad som är geologi och biologi kommer att suddas ut eftersom vi nu kan studera sammansatta material, exempelvis biomolekyler som sitter fast på föremål eller andra material, avslutar Björn Nilsson.

Kontakt

Björn Nilsson, arkeolog vid Lunds universitet. Foto.

Björn Nilsson är arkeolog vid Institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet.

bjorn [dot] nilsson [at] ark [dot] lu [dot] se (bjorn[dot]nilsson[at]ark[dot]lu[dot]se)

Läs mer om Björn Nilssons forskning i Lunds universitets forskningsportal

Evenemang om framtidens forntidsforskning

Välkommen till en föreläsning om hur ljusets kraft, i form av forskning med hjälp av synkrotronljus, kan ge oss ny kunskap om forntiden. Arkeologen Björn Nilsson från Lunds universitet berättar och ger exempel på hur synkrotronforskning banar väg för helt nya möjligheter att undersöka arkeologiska föremål, och hur denna kunskap kan ge upphov till nya forskningsfrågor och kasta nytt ljus på hur vi levde i forntiden.

Evenemanget ingår i Lunds universitets Framtidsvecka.

Läs mer och anmäl dig till evenemanget den 15 oktober kl. 17.00 på Lunds stadsbibliotek

Synkrotron- och neutrontekniker

Synkrotronröntgen- och neutrontekniker gör det möjligt för forskare att studera hur material ser ut inuti och på atomnivå. Synkrotronljus och neutroner kan liknas vid jättestora mikroskop som använder olika tekniker för att visualisera föremål och materialegenskaper i otroligt hög upplösning. Synkrotronljus skapas på anläggningar som MAX IV genom att accelerera elektroner och få dem att utsöndra olika våglängder av elektromagnetisk strålning, som gör det möjligt att avbilda föremål ner till deras minsta beståndsdelar. Neutrontekniker, som kommer att göras tillgängliga på ESS, använder sig av neutroner som avges när en tungmetall bombarderas med protoner. Neutronerna används för att utföra olika analyser.

En avgörande skillnad mellan synkrotroner och neutroner är att neutroner kan användas för att studera biomolekyler, som DNA eller proteiner, som kan förstöras i högintensiv röntgen. En annan är att röntgenstrålningens genomträngning styrs av materialets densitet medan neutroner istället integarerar med atomers kärna, och på så vis kan passera genom flera material med hög densitet som bly, men däremot stoppas av väte och kol, dvs av de flesta organiska material.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.