Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Så blev hon professor Hardcore

Man och kvinna utomhus med bok.
Att tjäna pengar på boken är inget incitament för någon av dem. Charlotta Turner tänker skänka sin andel till Nadia Murads initiativ för att återuppbygga de byar som förstördes av IS. Foto: Jenny Loftrup

Före detta doktoranden Firas Jumaah och handledaren Charlotta Turner har ett speciellt band sedan 2014. Då fastnade Firas Jumaah och hans familj i IS:s första blixtoffensiv i Irak och Charlotta Turner lyckades med långt­gående medel få dem oskadda tillbaka till Lund, vilket gav henne smek­namnet ­Professor Hardcore. Nu har de skrivit en bok ihop om räddningen.

De nyblivna författarna öppnar förväntansfullt en stor kartong med böcker utanför ­Firas Jumaahs lägenhet på ­Norra Fäladen i Lund. De hade tänkt fira boksläppet, men det får vänta tills pandemin lagt sig. Boken är på engelska och har titeln ”Räddad från IS terror – hur en professor organiserade en säkerhetsstyrka för att rädda sin doktorand från IS-kontrollerat område i Irak”. Det är ett av deras två gemensamma projekt just nu – det andra är att de har bidragit till en utställning på London Science Museum, där Firas Jumaahs och Charlotta Turners forskning inom grön kemi visas tillsammans med bilder och text om hemtagningen av ­Firas Jumaah.

– De kom från London Science Museum och backade in med en liten lastbil vid Kemi­centrum och så fick de med sig en gammal labbapparat och en del annat, berättar Charlotta Turner.

Utmanande att skriva litterärt för kemiprofessor

Att skriva en bok om yazidier och deras historia var något som Firas velat länge, och han hade redan ett utkast till en annan bok i skrivbordslådan. Charlotta Turner var inte lika lockad av skönlitterärt skrivande, så när ett bokförlag ville göra bok av deras berättelse började Firas Jumaah skriva själv.

Kvinna och man med fågel på axeln sitter i en soffa.
Firas Jumaah och Charlotta Turner träffas fortfarande och blir snart nya grannar i Lund. Foto: Jenny Loftrup

– Men Lottas röst behövdes, hennes tankar och reaktioner om vad som hände här i Lund, säger Firas Jummah.

Charlotta Turner använde sin 18-årige son, som gick på gymnasiet, som testläsare av hennes första kapitel. Domen blev hård.

– Det var det sämsta han hade läst. Men efter det jobbade jag stenhårt för att lära mig hur man skriver skönlitterärt och nu är jag stolt över boken, säger Charlotta Turner.

Hon tycker att det har varit en intressant process där hon lärt sig både om Firas historia och sitt eget skrivande. Men några egna framtida memoarer kommer det inte att bli.

En unik räddningsaktion 

Det var under sommaren 2014 som Firas Jumaahs fru och barn åkte hem på semester till norra Irak, medan han själv stannade i Lund. Firas Jumaah labbade på Kemicentrum, stressad av att ännu inte ha publicerat någon artikel. Men när han fick veta att hans familj, släkt och vänner i byn fått fly undan IS attack slängde han sig på första möjliga flyg för att återförenas med dem i krigszonen.

– Min fru var panikslagen, alla var chockade över hur IS betedde sig. Vilket liv skulle jag ha haft om något hände dem och jag inte var där? säger Firas Jumaah.

Under en unik räddningsaktion, pådriven av Charlotta Turner och samordnad av dåvarande säkerhetschefen vid universitetet, blev Firas, hans fru Rawya och deras två små barn hämtade med hjälp av en beväpnad säkerhetsstyrka från den fabrik där de gömde sig för att undkomma IS. Inte långt därifrån pågick folkmordet på yazidier. I boken berättar Firas Jumaah personligt om vad hans egen släkt har upplevt som yazidier i Irak.

– När jag var liten sjöngs det sorgliga sånger om de som dött i tidigare massakrar, men jag trodde aldrig att jag skulle uppleva det själv, säger han.

Jämför livet i Sverige och Irak i boken

Yazidier är en etnisk folkgrupp med en egen religion. Genom historien har de förföljts av militanta muslimer.

Man håller upp fotbollströja.
Firas Jumaah vid sin disputationsfest. Foto: privat

– Jag jämför livet i Sverige med livet i Irak. Här kan jag var öppen med vem jag är och blir lyssnad till – jag är lika mycket värd som människa. Så är det inte i Irak – inte heller vid de två irakiska universitet jag arbetade vid.

I boken vävs Charlotta Turners historia om vad som hände i Lund samman med ­Firas Jumaahs berättelse om händelsen.

– Efter att han kom tillbaka tog forskningen ordentlig fart. Det var som att inget var svårt längre för Firas, han var som en ny person, säger Charlotta Turner.

Historien blev viral 

Inte förrän 2018 blev deras historia känd, då de berättade om räddningen i en radiodokumentär för P1 och LUM skrev en artikel. LUM-artikeln ledde till att den engelskspråkiga tidningen The Locals Malmöredaktion skrev en egen artikel – och sedan flög berättelsen över världen.

– Det blev helt galet. Historien blev viral och vi blev nedringda av internationell press.

De var med i många stora kanaler – BBC, NBC, New York Times och på nästan alla språk. Historien animerades och fick stort genomslag i Kina, där Charlotta Turner fick smeknamnet Professor Hardcore. Hon och Lunds universitet fick också motta många kreativa hyllningar för mod och medmänsklighet via sociala medier.

Men så nådde historien sociala medier i Mellanöstern och där var det inga hyllningar, utan hot mot främst Firas fru Rawya.

– Det var mycket obehagligt. Det är alltid så när det gäller yazidier i Mellanöstern – det följs av hot i kommentarsfälten på sociala medier.

Kinesiska studenter köade för selfies

När Charlotta Turner efteråt åkte på konferens i Kina stod studenter på kö för att ta selfies tillsammans med henne. Firas Jumaah disputerade och började arbeta för ett läkemedelsbolag. Familjen är numera rotad i Lund med allt från fotbollsaktiviteter till nyköpt radhus på Linero där han och Charlotta Turner snart blir grannar. Firas Jumaah är dessutom nybliven trebarnsfar. Trots covid-19 tycker han året som gått varit ett av hans allra bästa.

– Nytt barn, nytt hus och att få ge ut en bok! 2020 har trots allt varit ett fantastiskt år! säger han och skrattar.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.