Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Två forskare fälls för flera felaktigheter i fyra artiklar

En professor och en tidigare anställd forskare vid Lunds universitet har fällts för oredlighet i forskning i den nationella Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (NPOF). Fällandet gäller fabricering och förfalskning i fyra vetenskapliga artiklar.

Lunds universitet lämnade ärendet till NPOF i december 2020 och det gällde misstankar om förfalskning och fabricering i fyra vetenskapliga medicinska artiklar. Misstankarna handlade dels om att figurer inte visar det som artikelförfattarna påstår att de ska visa i tre av artiklarna, dels att Standard Error of the Mean (SEM) som anger den s.k. standardmätosäkerheten, generellt var anmärkningsvärt låga i tre av artiklarnas resultatfigurer.

I artikel 1 bedömer nämnden att bilder i tre figurer är förfalskade. Dessutom menar nämnden att metodbeskrivningen innehåller ett flertal brister och att redovisningen av metoden och resultaten i artikeln utgör förfalskning och fabricering.

I artikel 2 konstaterar nämnden att redovisning av metod och resultat utgör förfalskning. I artikel 3 konstaterar nämnden att bildpubliceringarna utgör förfalskning. I artikel 4 konstaterar nämnden att en felaktigt använd bild samt redovisning av metod och resultat i artikeln utgör förfalskning.

Nämnden menar att det rör sig om grov oaktsamhet från artikelns förste- och sisteförfattare både gällande hantering av bildmaterial och gällande redovisning av metoder och resultat i samtliga artiklar. Nämnden anser att försteförfattaren, tillika korresponderande författare, till samtliga artiklar i ärendet samt professorn som har varit sisteförfattare till samtliga artiklar har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Försteförfattaren är inte längre anställd vid Lunds universitet.

Två övriga medförfattare har också prövats men frias från misstankar om oredlighet i forskning.

Lunds universitet har mottagit NPOF:s beslut och lämnar nu ärendet vidare till Medicinska fakulteten för vidare hantering.
Beslutet har överklagats av de personer som fällts.

Sedan den 1 januari 2020 hanteras misstankar om allvarliga avvikelser från god forskningssed, så kallad oredlighet i forskning (fabricering, förfalskning och plagiat), av den nationella Nämnden för prövning av oredlighet i forskning.

 

Kontakt

Kontakter:
Handlingar gällande ärendet samt beslut:
Nämnden för prövning av oredlighet i forskning
E-post: registrator@oredlighetsprovning.se, telefon: 010-457 33 20

Gällande fortsatt hantering av det specifika ärendet:
Kristina Åkesson, dekan på Medicinska fakulteten, Lunds universitet
E-post: kristina.akesson@med.lu.se, telefon: 046 222 80 84

För allmänna frågor rörande Lunds universitets arbete med forskningsetik m.m.
Jimmie Kristensson, vicerektor Lunds universitet, e-post: jimmie.kristensson@rektor.lu.se telefon: 072- 243 57 79