Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Potentiell avsättning av biomassa för produktion av el, värme och drivmedel inklusive energikombinat

Författare

Summary, in Swedish

Syftet med denna studie är att undersöka hur avsättningen av biomassa kan öka inom de närmaste 10-20 åren för produktion av värme, el och drivmedel i Sverige. I dessa analyser förutsätts biomassan användas på ett resurs- och kostnadseffektivt sätt, vilket exempelvis innebär att värmeunderlagen är styrande för den potentiella avsättningen av biomassa i kraftvärmebaserad elproduktion och framtida drivmedelskombinat, och att avsättningen av biprodukter är styrande för avsättningen av biomassa i produktion av vissa biodrivmedel. De ekonomiska förutsättningarna analyseras inte närmare i denna studie.

Inom sektorn värme- och elproduktion görs länsvisa analyser över potentialen att avsätta biomassa i produktion av småskalig värme, fjärrvärme, processvärme i skogsindustrin och kraftvärmebaserad elproduktion i fjärrvärme¬systemen och skogsindustrin. Dessa analyser visar att avsättningen av biobränslen för värme- och elproduktion kan öka från 87 TWh (avsättningen 2004/2005 exklusive vedeldning) till mellan 113 TWh och 134 TWh, beroende på fjärrvärmesystemens framtida utbyggnad. Den största ökningspotentialen finns i produktion av fjärrvärme. Geografiskt sett finns en stor del av ökningspotentialen i Stockholms län tack vare de stora möjligheterna att öka avsättningen av biobränslen för produktion av fjärrvärme och kraftvärme i länet.

Inom drivmedelsektorn används ett delvis annorlunda angreppssätt då avsättningspotentialen för biodrivmedel bedöms vara ”obegränsad” inom de närmaste 10-20 åren. Faktorer som begränsar produktionen är i stället tillgången på råvara och de lokala förutsättningar som krävs för att uppnå effektiva produktionssystem. Bland biodrivmedel som produceras med första generationens teknologi är fokus på RME och spannmålsbaserad etanol. Den årliga inhemska produktionen av dessa bedöms kunna uppgå till som mest 1,4 TWh RME och 0,7-3,8 TWh spannmålsbaserad etanol, där den högre siffran i intervallet beskriver framtida möjligheter.

För andra generationens biodrivmedel är fokus på utformningen av energikombinat och de fysiska förutsättningarna för avsättning av kombinatens värmeproduktion i fjärrvärme¬systemen. Då vi bedömer dessa avsättningsmöjligheter som ganska begränsade är det av stor vikt att energikombinaten utformas så att värmeproduktionen begränsas. Detta kan åstadkommas genom god värmeintegration och optimering av drivmedelsproduktionen.

Utifrån de senaste årens utveckling och nuvarande styrmedel bedömer vi det som realistiskt att avsättningen av biomassa för värme- och elproduktion ökar enligt våra potential¬uppskattningar, d.v.s. med ca 30-50% inom de kommande 10 till 20 åren. Hur avsättningen av biomassa kommer att utvecklas för produktion av drivmedel är däremot mer osäkert enligt vår bedömning.

Publiceringsår

2008

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

IMES rapport

Dokumenttyp

Rapport

Förlag

Miljö- och energisystem, LTH, Lunds universitet

Ämne

  • Energy Systems

Nyckelord

  • energikombinat
  • el
  • värme
  • avsättning
  • Biomassa
  • biobränsle
  • biodrivmedel

Status

Published

Projekt

  • Climate Initiative

Report number

64

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 91-88360-88-1